IMG_9651

Adżłan – miej znany, a pyszny

Adżłan, często pisany jako ajwan Trachyspermum amoni

Stosunkowo mało znana przyprawa, a zdecydowanie warta poznania. Świetnie smakuje z burakami i szpinakiem. Szczególnie wartościowa przyprawa dla rozwianej Vatty. 

smak: ostry

działanie: ogrzewający

 

Dlaczego warto go stosować?

– łagodzi ból

– wzmacnia serce

– przynosi ulgę w gazach

– wzmacnia agni i trawienie

– na niestrawność: żuj pół łyżeczki adżłanu ze szczyptą soli, popij 1 filiżanką ciepłej wody

– na mdłości: żuj pół łyżeczki adżłanu z 1 goździkiem, popij pół filiżanki wody

– w kuchni: świetnie komponuje się z burakami, szpinakiem, dobry dodatek do roślin strączkowych oraz pieczywa, wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dodatkowa siła do strawienia jedzenia. Szczególnie polecany do ciecierzycy jako antidotum na niestrawność.

Prosty przepis – herbata balansująca Vattę, znajdziesz tutaj

IMG_9651