_DSC9025

Sześć smaków – słony

Zapraszam Was na nowy cykl „Sześć smaków.” To kolejny, po przyprawach (nadal w toku) cykl, który wprowadza w podstawy kuchni ajurwedyjskiej. Publikowane w tym cyklu artykuły ukazały się w magazynie Yoga & Ayurveda.

Przeczytaj więcej

_DSC8859

Buraki z adżłanem

Zima, sezon na korzenie. Dziś przepis na buraki, wypróbowałam – smakują nawet tym, którzy za burakami nie przepadają. Dodatek indyjskich przypraw pozwala docenić prosty i szlachetny smak buraka.

Przeczytaj więcej

Kuchnia

Kolendra – ochładzająca

Bardzo delikatna przyprawa, polecana wszystkim doszom. Jedna z niewielu przypraw, która ma ochładzające działanie. Z tego powodu szczególnie dobrze działa na rozgrzaną Pittę.

Przeczytaj więcej

IMG_7198

Kardamon – odświeża oddech

Coraz częściej kojarzony jako antidotum na kofeinę. Rzeczywiście, kardamon przywraca zasadowość w ciele, odciąża wątrobę i nadnercza. Sprawdza się jako naturalny odświeżacz oddechu.

Przeczytaj więcej

tylko Agni

Czym jest Agni?

Ajurweda uczy, że podstawą dobrego zdrowia jest Agni – ogień trawienny. Jest to ta siła, która transformuje jedzenie w składniki odżywiające komórki naszego ciała.

Przeczytaj więcej

IMG_7337

Szafran – afrodyzjak

Szafran Crocus sativus Jedna z najdroższych przypraw świata, o subtelnym smaku i zapachu. W Ajurwedzie ceniona ze względu na odżywcze i odmładzające właściwości. Szczególnie polecana jako wzmocnienie i odżywienie tkanki rozrodczej. Według Ajurwedy wiele problemów z bezpłodnością wiąże się z niedożywieniem tkanki rozrodczej, która jako ostatnia pobiera z pokarmu życiodajne składniki. 

Przeczytaj więcej

_DSC9140

Herbata oczyszczająca z toksyn

Ta herbata wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn. Przyśpiesza metabolizm, poprawia trawienie, oczyszcza nerki i ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Sprawia, że czujemy się lekko – fizycznie i mentalnie.

Przeczytaj więcej