IMG_8161

Ajurweda jest kobietą 8 marca, Wrocław

Ajurweda postrzega zdrowie kobiety jako połączenie nie tylko sfery fizycznej, lecz także emocji, umysłu i ducha. Poczucie dyskomfortu, ból i huśtawka nastrojów nie są naturalną częścią kobiecego życia.

Przeczytaj więcej

IMG_7310

Imbir – na toksyny

Imbir Zingiber officinale Jedna z najlepszych przypraw redukujących amę – toskyny w ciele, szczególnie te w stawach. W polskiej kuchni znany od dawna. Moja Babcia wspominała imbirówkę z czasów, kiedy raki łowiło się grabiami. Ceniony ze względu na swoje właściwości rozgrzewające i poprawiające trawienie. – jedna z najlepszych przypraw redukujących amę – toskyny w ciele, szczególnie te Przeczytaj więcej

Przeczytaj więcej

Ajurweda i miłość

Ajurweda i miłość 7 lutego, Wrocław

Serdecznie zapraszamy na inspirowany Walentynkami wykład „Ajurweda i miłość.”  W styczniu tego roku świętowaliśmy 16 rocznicę naszego związku! Chętnie podzielimy się z Wami tym, czego Ajurweda nauczyła nas o miłości. 

Przeczytaj więcej

_DSC9025

Sześć smaków – słony

Zapraszam Was na nowy cykl „Sześć smaków.” To kolejny, po przyprawach (nadal w toku) cykl, który wprowadza w podstawy kuchni ajurwedyjskiej. Publikowane w tym cyklu artykuły ukazały się w magazynie Yoga & Ayurveda.

Przeczytaj więcej

_DSC8859

Buraki z adżłanem

Zima, sezon na korzenie. Dziś przepis na buraki, wypróbowałam – smakują nawet tym, którzy za burakami nie przepadają. Dodatek indyjskich przypraw pozwala docenić prosty i szlachetny smak buraka.

Przeczytaj więcej

Kuchnia

Kolendra – ochładzająca

Bardzo delikatna przyprawa, polecana wszystkim doszom. Jedna z niewielu przypraw, która ma ochładzające działanie. Z tego powodu szczególnie dobrze działa na rozgrzaną Pittę.

Przeczytaj więcej

IMG_7198

Kardamon – odświeża oddech

Coraz częściej kojarzony jako antidotum na kofeinę. Rzeczywiście, kardamon przywraca zasadowość w ciele, odciąża wątrobę i nadnercza. Sprawdza się jako naturalny odświeżacz oddechu.

Przeczytaj więcej