ghee_040312114403_041212010245

Jak zrobić masło klarowane – filmik

Chcesz dowiedzieć się więcej o gotowaniu?

Na dniach ruszy sprzedaż naszego nowego

kursu on-line

„Gotowanie z Ajurwedą”

50 przepisów – 50 filmików

krok po kroku

pokazujących jak ugotować proste i odżywcze dania

mnóstwo praktycznych porad

rosemary — kopia

 

Przepis na masło klarowane

trzy 200 g kostki masła dobrej jakości

garnek o grubym dnie

Z takiej ilości masła otrzymasz około szklanki do półtorej szklanki masła klarowanego

ceramiczny pojemnik

siteczko o drobnych oczkach

kawałek gazy lub jedna warstwa płatka kosmetycznego

 

1. Do garnka dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu. Proces klarowania takiej ilości masła masła tym sposobem może potrwać około 15-20 minut.

2. Przede wszystkim słuchaj. Przez cały czas masło śpiewa, czyli wydaje z siebie najróżniejsze odgłosy. Bulgocze, pomrukuje, czasem strzela. Nie zbieraj piany, nie mieszaj, nie ma takiej potrzeby. Zobaczysz, że na dnie garnka będzie przypalony, brązowy osad. To zupełnie naturalne zjawisko, wytrącania się z masła tego wszystkiego, co nie jest tłuszczem.

3. Słuchaj uważnie. W końcu przyjdzie taki moment, że masło zamilknie. Jeśli masz dobry słuch, tak jak Vata, usłyszysz to bez problemu. Jeśli masz wątpliwości, zaobserwuj kolor masła i jego zapach.

4. Gotowe masło ma przejrzysty, złocisty kolor i piękny zapach, a wytrącony na dnie osad jasnobrązowy kolor.

Nie do końca sklarowane masło jest nadal dość mętne, bardziej żółte niż złociste, nie ma wyraźnego zapachu, a osad na dnie garnka ma bardzo jasny kolor.

Z kolei przeciągnięte, czyli zbyt długo klarowane masło, będzie miało ciemnopomarańczowy kolor, lekko przypalony zapach i ciemnobrązowy, przypalony osad na dnie garnka. Kiedy klarujesz masło, przejścia między tymi trzema stanami dzieją się bardzo szybko. Minuta lud dwie za długo daje masło palone, zamiast klarowanego.

Dlatego też na samym początku klarowania masła możesz spokojnie zająć się czymś innym. Nie musisz nad nim stać, tym bardziej, że dla niektórych stanie przy maśle oznacza silną pokusę mieszania i odcedzania. Jednak przy końcu, bądź uważna. Przede wszystkim słuchaj, a w miarę potrzeby posiłkuj się wzrokiem i węchem, żeby w odpowiednim momencie zdjąć masło z ognia.

5. Kiedy masło jest gotowe, zestaw je z ognia i od razu przelej do ceramicznego pojemnika. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przykryj.

Dodaj komentarz