Kuchnia

Kolendra – ochładzająca

Kolendra Coriandrum sativum

Bardzo delikatna przyprawa, polecana wszystkim doszom. Jedna z niewielu przypraw, która ma ochładzające działanie. Z tego powodu szczególnie dobrze działa na rozgrzaną Pittę.

smaki: słodki, cierpki
działanie: ochładzający

 

Dlaczego warto ją stosować?

– poprawia trawienie i przyswajanie

– zapobiega gazom, zgadze, nerwowej niestrawności

– oczyszcza i odżywia nerki

– w zielonej postaci zawiera cenne minerały: wapń, żelazo i potas

– dobra dla kobiet ze względu na minerały

– dobra na uderzenia gorąca, łagodzi ból miesiączkowy i PMS

– świeża kolendra wzmacnia agni

– ma zastosowanie w sokoterapii dla Pitty, w połączeniu z jabłkami

– redukuje nagłe ataki gniewu

– składnik herbaty oczyszczającej z toksyn

– odpowiednia także dla dzieci

– poprawia nastrój i pamięć

– pomaga w niepokoju, letargu

– w kuchni: bardzo dobry dodatek do warzyw, strączków i zup. Jeśli nie lubimy łuskowatych nasion, można ją zmielić.

 

Prosty przepis – cukinia z kolendrą

Jeden z moich ulubionych sposobów na cukinię. Cukinie myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy nasiona kolendry, a po chwili cukinię. Mieszamy i smażymy kilka Chwil. Cukinia jest bardzo delikatna, wystarczy dosłownie dwie minuty, by przełamać ją wysoką temperaturą, a jednocześnie zachować jej świeżość. Dobrze sprawdza się jako lekkie nadzienie do naleśników.

2K6A1778_185