Warsztaty

gotowania

Na warsztatach poznajemy Ajurwedę od kuchni.

Warsztat rozpoczyna krótkie wprowadzenie teoretyczne, następnie wspólnie gotujemy i omawiamy pojawiające się zagadnienia. Warsztat kończy się wspólnym posiłkiem.

W trakcie warsztatu:

  • dowiesz się na czym polega gotowanie według zasad Ajurwedy
  • poznasz łatwe do przygotowania przepisy na odżywcze śniadania, zbilansowane obiady, lekkie przekąski i napoje
  • poznasz przyprawy i ich właściwości
  • dowiesz się jak komponować posiłki, żeby zapewnić sobie sobie na talerzy to, czego potrzebujesz
  • zrozumiesz sens kuchni sezonowej
  • spróbujesz jedzenia, które balansuje wszystkie trzy dosze
  • wyjdziesz z warsztatu zainspirowany i gotowy do wprowadzenia Ajurwedy do swojego życia

 

„Warsztaty gotowania to magia – jesz do pełna a czujesz się lekko. Potrawy z naszych polskich, rodzimych produktów, proste przepisy, szybkie w przygotowaniu, świetna atmosfera, kameralne warunki, łatwostrawna wiedza. Tajny składnik to przyprawy, które wydobywają, podkręcają smak warzyw, owoców, kasz – można nimi naprawdę czarować. Niezapomniane wrażenia, nie tylko dla podniebienia! Warto poznać Marysię i Michała – zainspirować się tym, jak żyją, zgodnie z tym, czego uczą. Dziękuję i polecam z serca!” Anna Rogowska

 

Warsztaty mogą stanowić pełen kurs, który pozwoli na głębsze poznanie ajurwedyjskiej sztuki gotowania dla zdrowia.

Tematy:

1 – Wprowadzenie do Ajurwedy – podstawowe zasady, potrzebne sprzęty i produkty.

2 – Przyprawy w kuchni – co w sobie mają i jak możemy z tego skorzystać?

3 – Balansowanie Vatty – kuchnia lecznicza dla osób, którym zimno, które chcą poprawić trawienie i przyswajanie, zapobiegać wzdęciom i zaparciom, wzmocnić układ immunologiczny i hormonalny, balansować zmienne nastroje.

4 – Balansowanie Pitty – kuchnia lecznicza dla osób, które chcą się ochłodzić, poprawić wygląd skóry i oczu, wzmocnić wątrobę, uspokoić temperament.

5 – Balansowanie Kaphy – kuchnia lecznicza dla osób, które chcą schudnąć, poprawić metabolizm, orzeźwić się i rozbudzić.

6 – Gotowanie dla rodziny – jak ugotować obiad dla Vatty, Pitty i Kaphy w jednym?

7 – Kuchnia dla dzieci – przepisy przyjazne dzieciom.

8 – Jedzenie, które leczy – najbardziej wartościowe produkty i przepisy o leczniczym działaniu.

9 – Menu na detoks – odżywia i nie obciąża organizmu, pozwala ciału skoncentrować siły na oczyszczaniu.

10 – Napoje i herbaty – zasady komponowania, właściwości i ekonomiczne zakupy.

11 – Pieczywo – na co dzień i od święta – lekkostrawne pieczywo domowej roboty, rozpustne samosy.

12 – Desery – smaczne i zdrowe.

13 – Śniadania dla zapracowanych – łatwe przepisy, które bez trudu przygotujesz pomiędzy prysznicem a makijażem.

 

Jeśli mieszkasz poza Wrocławiem, a chcesz wziąć udział w warsztacie, napisz do nas. Możemy zaplanować warsztat w Twoim mieście, wystarczy przestronna kuchnia i kilka chętnych do wspólnego gotowania osób.

Oferujemy także warsztaty kulinarne on-line.

Warsztaty kulinarne dla kucharzy

Warsztaty gotowania dla profesjonalistów, którzy chcą rozszerzyć swoje menu o ajurwedyjskie potrawy. Serdecznie zapraszamy do kontaktu!