Kuchnia

_DSC8859

Buraki z adżłanem

Zima, sezon na korzenie. Dziś przepis na buraki, wypróbowałam – smakują nawet tym, którzy za burakami nie przepadają. Dodatek indyjskich przypraw pozwala docenić prosty i szlachetny smak buraka. Cieszmy się tym polskim cudem, bo są kraje, nie tak daleko od nas, gdzie buraki można kupić tylko w wersjo gotowanej, zapakowane w folię. Kto był na Wyspach, ten wie.

Ajwain to wciąż mało znana przyprawa, a warto wprowadzić ją do naszej kuchni. Jest przyprawą poprawiającą trawienie. Szczególnie dobrze komponuje się z burakiem oraz szpinakiem. Danie dobre dla wszystkich dosz.

Składniki:

2 duże buraki

2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki kminu

1/2 łyżeczki ajwainu

1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru

1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

odrobinę świeżego chilli lub maleńka szczypta cayenne

ok. pół szklanki gorącej wody

 

  1. Buraki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.
  2. Rozgrzewamy oliwę/masło klarowane. Dodajemy imbir, po chwili kmin, po chwili ajwan. Prażymy aż przyprawy lekko się zarumienią i  uwolnią aromat.
  3. Dodajemy pokrojone buraki, dobrze mieszamy z przyprawami. Dolewamy gorącą wodę.  Dusimy pod przykryciem ok 10-15 minut.
  4. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe składniki: sól, sok z cytryny, syrop z agawy i szczyptę cayenne. Jeżeli  używamy miodu, dodajemy go tuż przed serwowaniem, do nieco przestudzonego dania.

To danie równie świetnie wychodzi w piekarniku. Wtedy buraki kroimy w plastry i doprawiamy na początku, polewamy oliwą i pieczemy aż zmiękną.

_DSC8859