Kuchnia

IMG_7180

Duszone owoce na śniadanie

Zimowe śniadanie, odpowiednie dla wszystkich dosz. Korzystamy z dobrodziejstwa suszonych owoców, podanych w łatwej do strawienia wersji. Namaczanie jest szczególnie ważne dla Vatty, którą łatwo wytrącają z równowagi suche i zimne produkty.

Składniki:

150 g suszonych owoców, np. moreli, śliwek, fig, jabłek, gruszek

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki goździków

miód lub syrop z daktyli do smaku

sok z cytryny do smaku

 

  1. Owoce namoczyć przez noc. Jeżeli są to owoce ze sprawdzonego źródła, bez dodatku konserwantów, można wykorzystać wodę. Jeżeli są to owoce z siarką, które najczęściej kupujemy w marketach, wodę należy wylać.
  2. Gotować owoce przez ok 15 min na wolnym ogniu.
  3. Parę minut przed końcem dodać przyprawy.
  4. Serwować doprawione miodem i sokiem z cytryny według własnego smaku.

Można dodać nieco płatków owsianych, wtedy danie będzie bardziej sycące.

IMG_7176