Kuchnia

_DSC9124

Jolly Tea – herbata poprawiająca nastrój

Na drugim Spotkaniu z Ajurwedą, na Ożynowej 34, poczęstowaliśmy Was tą wyjątkową herbatą. To kolejny przepis wspaniałego kucharza ajurwedyjskiego, od którego miałam przyjemność się uczyć. Dla tych, którzy byli ciekawi przepisu – proszę bardzo i życzę smacznego. Na zimowe wieczory, kiedy nastrój trochę gorszy.

1/2 l wody

1 Ł cukru palmowego

1/4 ł mielonego imbiru

1/4 ł mielonego cynamonu

1/4 ł mielonego kardamonu

1/4 ł mielonego kopru włoskiego

1/2 l soku jabłkowego dobrej jakości

1/2 ł cynamonu

1/2 ł imbiru

 

1. Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj zmielone przyprawy, pogotuj na wolnym ogniu 3-5 minut.

2. Dodaj sok jabłkowy i pozostałe dwie przyprawy. Zestaw z ognia i zaparzaj pod przykryciem jeszcze chwilę.

Rozgrzewający, bezalkoholowy grzaniec ajurwedyjski. Dla Vaty może być bardziej słodki, dla Pitty mniej przypraw. Dla Kaphy na diecie bez cukru.

 

_DSC9124