Kuchnia

IMG_8871

Kiczeri – danie dla dzieci? Tak!

Na prośbę jednej z Mam, przypominam klasyczny, ajurwedyjski przepis na kiczeri. Nasza Jagódka bardzo to lubi.

To danie lekkostrawne, łatwe do przygotowania, pełnowartościowe i uniwersalne.

Lekkostrawne – połączenie lekkiego ryżu basmati i wyjątkowej fasolki – mung dalu. Mung dal to fasolka mung obrana ze skórki i w połówkach. Najbardziej lekkostrawna forma białka roślinnego (ze strączków). Najłatwiej zamówić ją przez Internet, np. tutaj: http://www.indiaonline.pl/catalog/fasola-dal-mung-luskana-zolta-500gm-trs-p-86.html

łatwe do przygotowania – naprawdę prosty, prościutki przepis. Jeśli do tego masz szybkowar, który wszystkim Mamom bardzo gorąco polecam, przygotowanie tego dania od momentu włożenia składników do garnka do wyjęcia na talerz zajmuje 10 minut. Ja gotuję swoje kiczeri w przywiezionym z Indii szybkowarze firmy Hawkins, ze stali nierdzewnej.

Pełnowartościowe – mamy tu i lekkie białko, i węglowodany, odrobinę tłuszczu i w miarę potrzeb warzywa.

Uniwersalne – może być obiadem, kolacją, świetnie sprawdza się jako danie w podróży, dla całej rodziny. Dodając przyprawy i dodatki, które lubicie najbardziej, możesz dopasować smak do siebie. Oprócz tego konsystencja:

– jeśli dodasz więcej wody, wyjdzie gęsta zupa

– mniej wody, wyjdzie potrawka gęsta i sycąca

– jeśli dodasz warzywa, szczególnie dobre są twarde takie jak marchew, kalafior, ziemniak, masz już pełen posiłek.

Składniki na 4 porcje: (to wyjątkowo wydajne danie)

1 filiżanka ryżu basmati, ok.100 g

1 filiżanka mung dalu, ok. 100 g ( w gruncie rzeczy chodzi tu o proporcję 1:1)

10 filiżanek gorącej wody z czajnika – do szybkowaru proporcje są inne: dajesz 3,5 razy tyle wody co ryżu i mung dalu (razem wziętych)

1 łyżka masła klarowanego lub oliwy

w opcji dla dzieci:

1 łyżeczka kopru włoskiego

odrobina kurkumy

odrobina soli do smaku – można przygotować bez soli i przypraw, też jest ok

 

  1. Ryż i dal przepłukać na sitku, a następnie odcedzić.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Robimy to uważnie, żeby masło miało odpowiednią temperaturę i nie spaliło się. Po chwili dodać koper, dodać ryż i mung dal. Dobrze wymieszać.
  3. Dolać gorącą wodę, kurkumę i sól do smaku.
  4. Gotować na wolnym ogniu około 30-45 min, aż ziarenka ryżu i dalu dobrze się rozgotują do półpłynnej konsystencji. W takiej postaci kicheri jest najbardziej lekkostrawne. Czas gotowania tutaj podany to klasyczny garnek i tradycyjna kuchenka. W szybkowarze – trzy gwizdki i wyłączamy, odstawiamy jeszcze na parę minut i gotowe.

Dobrze smakuje z posiekaną zieloną pietruszką, odrobiną masła klarowanego, według uznania.

Wypróbujcie same, smacznego!

IMG_8871