Kuchnia

_DSC8244

Kremowa herbata z dyni

Zupełnie nowy przepis, odkryty przy okazji warsztatów z dynią w roli głównej. Gęsty i kremowy napój, świetny  jako deser. Połączenie odżywczych właściwości dyni, migdałów i masła klarowanego. Dodane przyprawy rozgrzewają, balansują słodki smak i sprawiają, że całość jest lekkostrawna. 

 

Składniki:

1/2 filiżanki mleka migdałowego, najlepiej przyrządzonego w domu

1 filiżanka upieczonej dyni

2 ł masła klarowanego, ghee

1/4 ł cynamonu

1/4 ł mielonego imbiru

szczypta goździków

2 szczypty gałki muszkatołowej

1 ł naturalnego cukru

szczypta soli

 

1. Dynię kroimy w duże kostki i pieczemy ok 20 minut w temp 200 stopni.

2. Upieczoną dynię miksujemy z mlekiem migdałowym na krem. Podgrzewając dodajemy masło klarowane, przyprawy, cukier i sól. Podajemy ciepłe.

Przepis pochodzi z inspirującej strony, którą Wam gorąco polecam:

http://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/recipe/Spicy-Pumpkin-Chai/849 

_DSC8244