Kuchnia

_DSC8312

Rozgrzewająca kasza jęczmienna z burakami

Zapraszam na nasze ulubione śniadanie na jesienną porę. Nowe spojrzenie na buraka i stara, dobrą kaszę jęczmienną. Danie łatwe i możliwe do przygotowania w porze śniadaniowej. Wymaga, jak niektórzy z Was widzieli podczas ostatnich warsztatów kulinarnych, minimum wysiłku z naszej strony.

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej

1 burak

1/4 ł kminu

1/4 ł adżłanu

czarna sól do smaku

masło klarowane

 

Do serwowania:

sok z cytryny

posiekana pietruszka

pokrojony drobniutko imbir

 

  1. Wypłukaj dobrze i odsącz kaszę. Przygotuj wrzącą wodę.
  2. W garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj kmin i adżłan. Zimą możesz dodać także pokrojony w paski imbir. Następnie dodaj buraka, dobrze pomieszaj, dolej odrobinę gorącej wody. Zostaw pod przykryciem na 2 minuty.
  3. Do garnka dodaj kaszę i gorącą wodę – na 1/2 szklanki kaszy dodaj 1 szklankę wody i 20%. Posól do smaku, zamieszaj i przykryj. Gotuj bez mieszania i odkrywania, aż cała woda wchłonie się w kaszę.
  4. Jeśli widzisz, że w kaszy jest jeszcze trochę wody, a sama kasza wygląda na ugotowaną, zestaw garnek z ognia i pozwól jej dojść. Kasza do końca wchłonie wodę i po paru minutach będzie gotowa. Na początku warto używać garnków z przezroczystymi pokrywkami, żeby móc obserwować kaszę. Później, kiedy masz lepsze wyczucie czasu, możesz przejść do garnków z metalowymi pokrywkami.
  5. Podawaj z dodatkami, które uzupełnią smaki: kwaśny – sok z cytryny, gorzki i cierpki – pokrojona pietruszka (dobra na zimę) lub kolendra (lepsza na lato) i ostry – imbir. Bardzo dobrze smakuje polane masłem klarowanym, najlepiej domowej roboty.

 

_DSC8298