Kuchnia

_DSC8784

Ryż z marchewką i kolendrą

Ajurweda dużą wagę przywiązuje do tego jak wyglądają potrawy.  To właśnie zmysł wzroku jest jednym z pierwszych, które przekazują informacje o posiłku. Zerknijcie na przepis na apetyczny, pomarańczowy ryż!

Składniki:

1 filiżanka ryżu basmati

2 i 1/8 filiżanki gorącej wody

2 małe marchewki

1 ł nasion kolendry

1 Ł masła klarowane

sól do smaku

sok z cytryny do podania

 

1. Płuczemy ryż na sitku, zostawiamy chwilę do odsączenia.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce lub drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane (nada piękny aromat naszej potrawie), wrzucamy nasiona kolendry i chwilkę podsmażamy. Dodajemy startą marchewkę, chwilkę podsmażamy.

3. Dodajemy przepłukany i odsączony ryz, dobrze mieszamy, po czym dolewamy gorącą wodę. Solimy do smaku.

4. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając i nie odkrywając ryżu.

Gotowanie ryżu jest prawdziwą sztuką. Na powierzchni ryżu pojawią się małe dziurki, którymi ryż odprowadza wodę/parę z dna garnka. Gotujący się ryż tworzy sieć tuneli, podobnych do tych, jakie w ziemi tworzy dżdżownica. Sprawiają one, że para woda wydostaje się na zewnątrz, a niemieszany ryż uzyskuje idealną konsystencję i zachowuje pełne ziarna.

Więcej o kolendrze tutaj.

_DSC8784