Kuchnia

Zupa

Zupa z dyni z polsko-włoską nutą

Na pierwszym Spotkaniu z Ajurwedą, na Ożynowej 34, poczęstowaliśmy Was przepyszną zupą z dyni. To kolejny przepis wspaniałego kucharza ajurwedyjskiego, od którego miałam przyjemność się uczyć. Dla tych, którzy byli ciekawi przepisu – proszę bardzo i życzę smacznego.

Składniki:
500 g dyni
pół cebuli
1 łyżeczka świeżego imbiru
ząbek czosnku
po 1/4 łyżeczki rozmarynu, oregano, bazylii i majeranku
50 ml śmietany
sól
1. Dynię obierz, pokrój i umyj.
2. Gotuj na średnim ogniu ok 30 minut w niewielkiej ilości wody z cebulą, imbirem i czosnkiem.
3. Dodaj przyprawy. Zmiksuj ze śmietaną i solą. Ewentualnie rozcieńcz wodą w zależności od tego jaką konsystencję lubisz najbardziej. Dla Vaty dodaj więcej wody, dla Kaphy mniej wody i możesz zrezygnować ze śmietany.
Jest naprawdę pyszna.
Zupa