Podcast Agni Ajurweda #10: Alfabet Ajurwedy – "A" jak Agni
Podcast Agni Ajurweda #9: O realizacji 10 celów w ciągu 12 miesięcy
15 grudnia 2020
Podcast Agni Ajurweda #11: Podsumowanie 7 lat prowadzenia biznesu (część 1)
22 grudnia 2020

Podcast Agni Ajurweda #10:
Alfabet Ajurwedy – „A” jak Agni

19 grudnia 2020

W 10. odcinku podcastu rozpoczynam cykl „Alfabet Ajurwedy”. Przygotowałam go przede wszystkim z myślą o osobach, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z Ajurwedą. W ramach cyklu będę Ci przybliżać podstawowe pojęcia ajurwedyjskiego abecadła.

Będę tu mówić o sanskryckich pojęciach, za którymi stoi kilka tysięcy lat ajurwedyjskiej mądrości i tradycji. Mam nadzieję, że poznając je bliżej, będziesz mogła lepiej poczuć ich energię i piękny, głęboki sens, który ze sobą niosą.

Wydaje mi się dość naturalne, żeby zacząć od słowa „Agni”. Przede wszystkim dlatego, że to nazwa firmy, którą od 7 lat prowadzę wspólnie z mężem Michałem.

Agni w Ajurwedzie to jedno z fundamentalnych pojęć. Oznacza ogień trawienny. To ta siła, która transformuje jedzenie w składniki odżywiające komórki naszego ciała. Jeżeli Agni jest mocne, doskonale radzimy sobie z trawieniem, neutralizujemy szkodliwe substancje zawarte w jedzeniu oraz te, powstające w procesie trawienia. 

Dobrze strawione jedzenie jest łatwo przyswajalne w jelicie cienkim i grubym, a stamtąd trafia do najodleglejszych komórek ciała. Nasze włosy, komórki w mózgu, w kolanie i dużym placu, wszystkie one dostają najwyższej jakości paliwo, które podtrzymuje je przy życiu. 

We współczesnej medycynie odpowiednikami Agni są procesy metaboliczne i enzymy trawienne. 

Ajurweda mówi o dwóch rodzajach Agni:

  • na poziomie ciała
  • na poziomie umysłu

W tym drugim przypadku chodzi o zdolność naszego ciała do metabolizowania i trawienia treści poznawczych – słów, książek, filmów.

W kuchni ajurwedyjskiej troska o Agni jest podstawą komponowania i przygotowania posiłków. 

Jak wszystko w Twoim ciele, również Twój ogień trawienny ma jakość jednej z trzech dosz. W tym odcinku opowiem Ci, jak możesz rozpoznać, po jakich wskaźnikach, która dosza zawiaduje Twoim Agni. Dowiesz się, czym charakteryzuje się ogień trawienny typu Vata, Pitta i Kapha.

W odżywianiu z Ajurwedą chodzi przede wszystkim o to, żebyś zrozumiała, jak wygląda, jak funkcjonuje Twój ogień trawienny. A w efekcie – żebyś wiedziała, jak o swoje Agni zadbać.

Maria Nowak-Szabat

Aktualnie wyświetlana jest treść zastępcza z Domyślne. Aby uzyskać dostęp do rzeczywistej treści, kliknij poniższy przycisk. Pamiętaj, że spowoduje to udostępnienie danych zewnętrznym operatorom.

Więcej informacji

Co czeka na Ciebie w tym odcinku?

  • Cykl „Alfabet Ajurwedy. Ajurweda od A do Z” – o co chodzi? (1:00)
  • Dwa rodzaje Agni (2:40)
  • Troska o Agni – podstawa odżywiania według Ajurwedy (3:40)
  • Ogień trawienny a poszczególne dosze (5:08)
  • Moje doświadczenia z ogniem trawiennym (9:16)

Powiązane treści: 


Podobało Ci się? Zasubskrybuj, podziel się opinią, podaj dalej

Jeśli podobało Ci się to, co usłyszałaś, rozpuść wici w sieci swoich znajomych, subskrybuj i zostaw swoją rekomendację na Apple Podcasts, dzięki czemu inne osoby łatwiej dotrą do mnie i do Ajurwedy.

Podcast jest dostępny również na Spotify.

Dziękuję Ci bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu.

Podobało Ci się?

Zasubskrybuj, podziel się opinią, podaj dalej

Jeśli podobało Ci się to, co usłyszałaś, rozpuść wici w sieci swoich znajomych, subskrybuj i zostaw swoją rekomendację na Apple Podcasts, dzięki czemu inne osoby łatwiej dotrą do mnie i do Ajurwedy.

Podcast jest dostępny również na Spotify.

Dziękuję Ci bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu. 

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących