Adżłan – miej znany, a pyszny

Adżłan, często pisany jako ajwan Trachyspermum amoni

Stosunkowo mało znana przyprawa, a zdecydowanie warta poznania.

Świetnie smakuje z burakami i szpinakiem. Szczególnie wartościowa przyprawa dla rozwianej Vaty. Jego ostry smak ma rogrzewające działanie.

Dlaczego warto po niego sięgnąć?

  •  łagodzi ból,
  •  wzmacnia serce,
  • przynosi ulgę w gazach,
  •  wzmacnia agni i trawienie.

Adżłan – jak stosować?

Jeśli męczy męczy Cię niestrawność, żuj pół łyżeczki adżłanu ze szczyptą soli, popij 1 filiżanką ciepłej wody.

Na mdłości żuj pół łyżeczki adżłanu z 1 goździkiem i popij pół filiżanki wody.

W kuchni świetnie komponuje się z burakami, szpinakiem, dobry dodatek do roślin strączkowych oraz pieczywa, wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dodatkowa siła do strawienia jedzenia.

Szczególnie polecany jest do ciecierzycy jako antidotum na niestrawność.

 


Wypróbuj adżłanu w prostym przepis na herbatę balansującą Vatę

Możesz też spróbować go w wersji wytrawnej z pysznymi burakami