Ajurwedyjska zupa krem z dyni

Moja ulubiona zupa na późne lato, jesień i poczatek zimy. Pomaga się ugruntować po lecie pełnym ruchu i zmian.

Dynia odżywia, balansuje i wzmacnia.

 

Składniki:

  • ok 700 dag słodkiej i soczystej dyni (waga ze skórką i nasionami)
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cayenne
  • masło klarowane lub oliwa
  • sól do smaku
  • ok 1,5 litra wrzącej wody

 

1. Dynię i pozostałe warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Każde warzywo układamy osobno, gdyż w równych momentach trafią one do garnka.

2. Rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, wrzucamy kmin i świeży imbir pokrojony w kostkę, po chwili dodać kolendrę. Smażymy chwilę, ciągle mieszając, aż przyprawy nabiorą ładnego aromatu i delikatnego koloru.

3. Do przypraw dodajemy pokrojone ziemniaki, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Ponownie mieszamy, dodajemy marchewkę i kilka łyżek gorącej wody. Wszystko dusimy pod przykryciem.

4. Po kilku minutach dodajemy ok litra wrzącej wody i pokrojoną dynię. Dodajemy kurkumę i szczyptę cayenne. Ilość wody zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.

5. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na końcu gotowania, jeśli lubimy odświeżającą ostrość imbiru, doprawiamy imbirem i solą do smaku. Miksujemy na krem.

Dla Vaty można zrobić bardziej płynną wersję – dodać więcej wody i, jeśli Vatta ma takie życzenie, zaserwować z dodatkową porcją masła klarowanego.

Dla Pitty odpowiednia będzie łągodniejsza wersja, z mniejszą ilością ostrego smaku.

Słodszą wersję zupy, odpowiednią dla Vatty i Pitty, można uzyskać używając zamiast ziemniaka – słodkiego ziemniaka.

Dla Kaphy przygotowujmy gęstszą wersję, może być bardziej imbirowa, rozgrzewająca i pobudzająca trawienie.

 


W Ajurwedzie oprócz doboru przypraw, ważna jest jakość produktów używanych w daniach. Sprawdź wpis Jak robić zakupy?

Jeśli chcesz poznać zupę z dyni z innej strony, zajrzyj do naszego przepisu na zupę z dyni z polsko-włoską nutą