Buraki z adżłanem

Dziś przepis na buraki, wypróbowałam – smakują nawet tym, którzy za burakami nie przepadają.

Dodatek indyjskich przypraw pozwala docenić prosty i szlachetny smak buraka.

Cieszmy się tym polskim cudem, bo są kraje, nie tak daleko od nas, gdzie buraki można kupić tylko w wersjo gotowanej, zapakowane w folię. Kto był na Wyspach, ten wie.

Adżłan to, z kolei, wciąż mało znana przyprawa, a warto wprowadzić ją do naszej kuchni. Jest przyprawą poprawiającą trawienie.

Szczególnie dobrze komponuje się z burakiem oraz szpinakiem. Danie dobre dla wszystkich dosz.

 

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki adżłanu
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • odrobinę świeżego chilli lub maleńka szczypta cayenne
  • ok. pół szklanki gorącej wody

 

1. Buraki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.

2. Rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Dodajemy imbir, po chwili kmin, po chwili adżłan. Prażymy aż przyprawy lekko się zarumienią i  uwolnią aromat.

3. Dodajemy pokrojone buraki, dobrze mieszamy z przyprawami. Dolewamy gorącą wodę.  Dusimy pod przykryciem ok 10-15 minut.

4. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe składniki: sól, sok z cytryny, syrop z agawy i szczyptę cayenne. Jeżeli  używamy miodu, dodajemy go tuż przed serwowaniem, do nieco przestudzonego dania.

To danie równie świetnie wychodzi w piekarniku.

Wtedy buraki kroimy w plastry i doprawiamy na początku, polewamy oliwą i pieczemy aż zmiękną.

 


Jesteś ciekawa jakie właściwości ma adżłan? Sprawdź w naszym wpisie Adżłan – mniej znany, a pyszny

Innym, świetnym daniem z adżłanem są naleśniki ze szpinakiem. Zajrzyj do naszego przepisu