Co podnosi Kaphę? - Ajurweda zrozumiale i dostępnie - Agni Ajurweda
Kapha – zalecenia w pigułce
13 sierpnia 2020
Kapha – zalecenia dla ciała
13 sierpnia 2020

Co podnosi Kaphę?

13 sierpnia 2020

Jeśli już wiesz, że Kapha występuje u Ciebie w nadmiarze, czas na przyjrzenie się aspektom codzienności, które wspierają ten brak równowagi.

Wszystko po to, abyś wiedziała na co zwrócić uwagę, zmodyfikować i obrać nową ścieżkę, która pozwoli Ci na wprowadzenie harmonii.

Co zalicza się do czynników, które mają ogromny wpływ na podnoszenie Kaphy w Twoim organizmie?

Co podnosi Kaphę? 17 czynników.

1. Brak ruchu

Brak ruchu, rozumianego nie tylko jako aktywność fizyczna ale też jako siedzący tryb życia. Sytuacja, w której mamy stosunkowo mało ruchu na poziomie ciała przy jednoczesnym dużym ruchu mentalnym.

Niestety, tak wygląda bardzo wiele współczesnych zawodów. Ciało znajduje się w pozycji siedzącej, nieruchomo przy biurku, podczas gdy nasz umysł podróżuje bardzo daleko.

2. Przejadanie się

Czasem to przejadanie się wynika po prostu z tego, że jedzenie jest tak pyszne, że trudno się powstrzymać.

A czasem z tego, że jesz zbyt rzadko – zjadasz śniadanie, a później długo, długo nic. Kiedy w końcu siadasz wygłodniali do obiadu to automatycznie zjadasz go za dużo, jedząc jak gdyby “na zapas”.

3. Cukier i węglowodany

Cukier w każdej postaci podnosi Kaphę. Bez względu na to czy jest to cukier biały, brązowy, trzcinowy, brzozowy, syrop daktylowy czy inne zdrowe słodziki. To wszystko to i tak w gruncie rzeczy to samo.

Podobnie ma się sprawa z węglowodanami, których jest często w naszej diecie bardzo dużo. To może być biała mąka, biały ryż, kasza jaglana czy po prostu ziemniaki. To wszystko należy do grupy podobnych produktów, które obciążają Kaphę.

Dlatego czasem po zjedzeniu czegoś słodkiego czujemy się ciężkie i ospałe. Sposobem na to jest serwowanie ciastka, które podnosi Kaphę razem z kawą, która w tym samym czasie podnosi też Vatę.

4. Zdrowe słodycze na bazie orzechów i suszonych owoców

Tak zwane “zdrowe słodycze” to te, które są robione na bazie orzechów i suszonych owoców. Na pewno kojarzysz przepisy. Przykładowy z nich wygląda tak, że bierzesz 10/20 dkg migdałów, 10 dkg nerkowców, namoczone daktyle, pestki słonecznika. Następnie mielisz wszystko w blenderze na gładką masę i z tego lepisz tzw. “kuleczki mocy”.

Problem tkwi w tym, że później te kuleczki bardzo łatwo znikają, jedna za drugą. Jedząc takie słodycze można szybko stracić rachubę, a bardzo mocno podnoszą one Kaphę.

Balansują Vatę, jeśli są umiejętnie przyrządzone (z użyciem namoczonych orzechów i suszonych owoców), natomiast dla Kaphy są najczęściej powodem do tycia.

Moje klientki, które są Kaphami i są na diecie wegańskiej, bądź wegetariańskiej jedzą sporo takich rzeczy robionych na bazie tego typu zdrowych składników. Niestety, spowalnia to metabolizm Kaphy, który i tak jest u niej dosyć leniwy.

5. Orzechy

Jedzenie nienamoczonych i nieuprażonych orzechów to czynnik, który bardzo mocno podnosi Kaphę. Orzechy są szalenie wartościowe i szalenie energetyczne. Wymagają też dużo energii, żeby je strawić i zamienić na rzeczywistą energię życiową.

Kapha, która lubi jeść, często zjada je w nadmiarze. Jeśli występuje to w postaci często powtarzającego się nawyku podjadania to jest to coś, co ją obciąża i będzie po prostu sprawiało, że będzie przybierać na wadze.

6. Zimne napoje

Zimne napoje (woda, różne napoje gazowane, soki, smoothie, koktajle) bardzo mocno obciążają Kaphę. Szczególnie te, które są jeszcze z dodatkiem kostek lodu czy wyciągnięte prosto z lodówki,.

7. Sałatki

To jeden z podstawowych błędów, popełnianych przez Kaphę na diecie. Często osoby, które czują, że mają spowolniony metabolizm, zaczynają wybierać produkty zrobione z surowych warzyw.

Zamiast zjeść na obiad pierś z kurczaka, fundują sobie miskę pełną sałaty z dressingiem, z kawałkami łososia czy kurczaka. To coś, co jeszcze bardziej obciąża Kaphę i zaburza tę doszę.

8. Smażone, ciężkie i tłuste jedzenie

Do tej grupy należą różnego rodzaju placuszki, racuchy, kotlety. Wszystkie rzeczy, które smaży się przez długi czas na patelni i pływają w tłuszczu.

To są też te potrawy, które przygotowano przy użyciu sporej ilości masła czy też bardzo modnego ostatnio oleju kokosowego, znacząco podnoszącego Kaphę.

9. Stare, odgrzewane jedzenie

Co mam na myśli mówiąc “stare jedzenie”? To jedzenie, które zostało ugotowane w poniedziałek, a zjedzone we wtorek lub w środę.

Kapha z natury ma wolniejszy metabolizm. Potrzebuje świeżego, świeżego jedzenia. Jeśli leży ono jeden, bądź dwa dni w lodówce, to będzie przyczyniać się do tego, że Kapha będzie po prostu cięższa.

Ta ciężkość odnosi się nie tylko do tego, że będzie więcej ważyć. Odnosi się również do tego, że będzie jej więcej w ciele – w postaci śluzu, kłopotów związanych z metabolizmem czy cholesterolem.

10. Mięso (szczególnie wieprzowina i wołowina)

Intensywne i mocne mięso, które wymaga sporo siły trawiennej, bardzo podnosi Kaphę.

11. Nabiał (szczególnie wieczorami i w okresie od późnej jesieni do wiosny)

To czynnik, który jest bardzo często widoczny w Polsce. Typowa polska kolacja składa się z białego sera i chleba, a taki zestaw zjedzony wieczorem będzie nasilał Kaphę.

Dotyczy to również nabiału spożywanego w okresie od późnej jesieni do wiosny. Ajurweda uczy, że ten okres to czas, w którym nie powinniśmy jeść nabiału.

Nabiał nie tylko nas wychładza, ale też dodaje więcej ciężkiego elementu. Organizm nie może sobie z tym poradzić, przez co zaczynamy mieć problemy związane z nadmierną produkcją śluzu, katarami, przeziębieniami i mokrym kaszlem. Skutkuje to też zaśluzowaniem układu pokarmowego i innych części ciała.

12. Brak kontaktu z innymi ludźmi

Może to brzmi dosyć dziwacznie, ale w dzisiejszych czasach istnieje sporo takich zawodów, które nie wymagają kontaktu z innymi. Są to, na przykład, prace związane z projektowaniem stron internetowych, prace koncepcyjne czy te związane z pisaniem.

Kiedy Kapha zostaje w domu i jest tylko w swoim świecie, nie mając bezpośredniego kontaktu z innymi ludźmi, zaburza to jej równowagę.

13. Życie w bałaganie i brudzie

Nieporządek, porozrzucane rzeczy, brak organizacji i przytłoczone wnętrza podnoszą Kaphę.

14. Zbyt długi sen

Kapha lubi spać, ma mocny sen i potrafi spać naprawdę długo. Natomiast, jeśli śpi zbyt długo to już od momentu wstania z łóżka czuje się tak ciężka, że właściwie od razu mogłaby się z powrotem do niego położyć.

15. Drzemki w ciągu dnia

O ile dla Vaty drzemki w ciągu dnia są całkiem korzystne, żeby chwilkę odpocząć, dla Kaphy będą negatywne w skutkach. Mogą dodatkowo osłabiać jej metabolizm i sprawić, że będzie jeszcze bardziej ospała i spowolniona.

Dla Kaphy korzystniejsze jest to, żeby w chwilach kryzysu energetycznego wyszła na świeże powietrze, pooddychała nim i poruszała się trochę.

16. Późne wstawanie

Kapha lubi długo i dużo spać, a co za tym idzie, lubi też późno wstawać. Gdyby mogła to spokojnie spałaby do dziesiątej, a nawet i dłużej. Niestety, gdy budzi się o takiej porze to czuje się bardzo ociężała. Zanim zacznie być gotowa do działania, mija często dobrych kilka godzin.

Kapha często mówi o sobie, że jest „typem sowy”. To znaczy właśnie, że ma problemy z porannym wstawaniem. Natomiast świetnie funkcjonuje wieczorem, po dwudziestej drugiej. Jest w stanie siedzieć do późna w nocy, nie czując zmęczenia.

17. Lenistwo

Zaburzonej Kaphie często towarzyszy poczucie, że nic jej się nie chce robić. Jedynie siedzi, odpoczywa i nic nie robi w zgnuśniałej atmosferze.

Jeśli zapytasz: Chcesz gdzieś wyjść? Usłyszysz: Nie chce mi się. I to jest właśnie typowa Kapha.


Czy na pewno jesteś Kaphą? Zobacz, jakie cechy wiążą się z tą doszą we wpisie Czy jesteś Kaphą?

Podejrzewasz, że masz zaburzenia Kaphy na poziomie ciała? Zobacz jak sobie z nimi poradzić: Kapha – zalecenia dla ciała

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących