Przepis na duszoną paprykę

Duszona papryka to świetna, lekkostrawna wersja tego dość wymagającego warzywa.

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki garam masali – mieszanki przypraw
  • 1 łyżka orzeszków pinii lub pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1 łyżka sezamu
  • sól do smaku

1. Pokrój paprykę w długie i cienkie kawałki.

2. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii lub nasiona dyni. Przełóż do miseczki.

3. Rozgrzej oliwę, dodaj kmin i czarną gorczycę. Podpraż chwilę aż nabiorą ładnego aromatu, a gorczyca zacznie strzelać. Dodaj garam masalę i paprykę, dobrze wymieszaj i przykryj.

4. Duś pod przykryciem kilka minut, aż papryka będzie miękka. Pod koniec dodaj orzeszki pinii lub pestki dyni, sezam i posól do smaku.

Duszona papryka to proste i pyszne danie, polecam.


Więcej przepisów na ajurwedyjskie dania i przekąski znajdziesz w kategorii Przepisy

Jeśli masz chęć na obiad ze szpinaku, polecam Ci mój ulubiony przepis na naleśniki ze szpinakiem i adżłanem