Herbata oczyszczająca z toksyn

Po świątecznym przejedzeniu i sylwestrowych szaleństwach, Nowy Rok zaczyna się wraz z noworocznymi postanowieniami.

U wielu dotyczą one zadbania o zdrowie, zrzucenia dodatkowych kilogramów i odtrucia się po wszystkich jedzeniowych przyjemnościach.

W tym wątku chcę się z Wami podzielić przepisem na ajurwedyjską herbatkę wspomagającą oczyszczanie z toksyn.

Ajurwedyjskie herbaty to bardzo prosty i przyjemny sposób na włączenie do codziennego jadłospisu dobroczynnych ziół i przypraw. Gotowe mieszanki są w Polsce nadal dość trudno dostępne, a do tego kosztują od 15-20 zł za opakowanie zawierające 15 sztuk.

Tymczasem jeśli mamy w kuchni dobrej jakości przyprawy, których na co dzień używamy przede wszystkim do gotowania, przyrządzenie takiej herbaty jest bardzo proste.

 

Składniki:

  • 1/3 łyżeczki kminu
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 filiżanki wody

 

1. Gotujemy wodę.

2. Do gorącej wody dodajemy przyprawy, przykrywamy garnek i zostawiamy parę minut pod przykryciem, żeby herbata się zaparzyła.

3. Przed podaniem odcedzamy.

4. Możemy dodać miodu do smaku.

Taką herbatę można przygotować w termosie. Pamiętajmy wtedy, że przyprawy zanurzone w wodzie przez kilka godzin, nabierają mocy i potęgują smak i aromat herbaty. Przygotowując herbatę w termosie dodajemy po porostu mniej przypraw.

Ta herbata wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn. Przyśpiesza metabolizm, poprawia trawienie, oczyszcza nerki i ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Sprawia, że czujemy się lekko – fizycznie i mentalnie.

 


Więcej o właściwościach kminu przeczytasz we wpisie Przyprawy kuchni ajurwedyjskiej – kmin

Masz ochotę na herbatę poprawiającą humor? Możesz ją przyrządzić z naszego przepisu na Jolly Tea