Imbir – na toksyny

Jedna z najlepszych przypraw redukujących amę – toskyny w ciele, szczególnie te w stawach. W polskiej kuchni znany od dawna.

Moja Babcia wspominała imbirówkę z czasów, kiedy raki łowiło się grabiami. Ceniony ze względu na swoje właściwości rozgrzewające i poprawiające trawienie.

Zarówno suszony, jak i świeży imbir ma słodko-ostry smak i rozgrzewające działanie.

Dlaczego warto go stosować?

–  jest dobry dla osób z niskim ciśnieniem,

–  poprawia krążenie, szczególnie, jeśli jest stosowany na ciało,

– lekko pobudzający, pomaga na rozleniwienie spowodowane toksynami,

– wzmaga apetyt, pomaga w anoreksji,

– suszony imbir zapobiega chorobom układu ruchu,

– świetny na nudności spowodowane ciążą, podróżą, przejedzeniem, niepokojem i infekcjami,

– wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, zapalenie oskrzeli,

– jest antyoksydantem, spowalnia procesy starzenia się,

– to afrodyzjak, dobry na układ rozrodczy, pomaga na impotencję, spowodowaną brakiem ciepła,

– przynosi ulgę w bolesnych i nieregularnych miesiączkach,

– plasterek imbiru i szczypta soli żuta na 10 min przed jedzeniem wzmaga apetyt, oczyszcza język i gardło.

Balansuje Vatę i Kaphę, dla Pitty lepszy jest świeży imbir – w małych ilościach.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru to nawracające zapalenia dróg moczowych oraz podwyższona Pitta: choroby skóry, gorączka, krwawienia, wrzody żołądka, kamienie żółciowe.

W kuchni to jedna z czterech przypraw zalecana do gotowania strączków. Świetnie komponuje się z większością dań, wytrawnych i słodkich.

Świeży imbir, drobniutko pokrojony warto postawić na stole i doprawić danie tym ostrym smakiem wedle uznania. Imbir zawsze myjemy i delikatnie skrobiemy.

Prosty przepis – kąpiel imbirowa

Starty imbir wkładamy do szmatki i potem do wanny lub pod strumień lejącej się wody.

Oczyszcza krew, regeneruje, świetna kąpiel przy stanach nowotworowych. Rozgrzewa i przynosi ukojenie w bólach mięśni i kości. Przeciwwskazania to żylaki, liszaje i zranienia otwarte na skórze.

 


Chciałabyś poznać więcej ajurwedyjskich przepisów i zaleceń? Znajdziesz je w naszych kursach online

Imbir to składnik nie tylko wielu dań, ale również herbat. Sprawdź nasz przepis na herbatę balansującą Vatę