Herbata balansująca Vatę dr Vasanta Lada
13 sierpnia 2020Kolendra – ochładzająca
13 sierpnia 2020Kardamon – odświeża oddech
Trzecia, obok szafranu i wanilii najdroższa przyprawa świata. Coraz częściej kojarzony jako antidotum na kofeinę.
Rzeczywiście, kardamon przywraca zasadowość w ciele, odciąża wątrobę i nadnercza. Sprawdza się też jako naturalny odświeżacz oddechu. Ma ostry, a zarazem słodki smak i rozgrzewające działanie.
Dlaczego warto go stosować?
- jest alkaliczny, zawiera dużo potasu,
- łagodzi wewnętrzne pieczenie,
- stabilizuje serce,
- jest dobry dla higieny ust, oczyszcza z toksyn,
- neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust, zmienia pH, chroni szkliwo,
- świetny na wrzody w jamie ustnej,
- neutralizuje efekt kofeiny – wspomaga wątrobę w poradzeniu sobie z kwasami z kawy,
- delikatnie wzmacnia agni i trawienie,
- przeciwdziała gazom,
- poprawia nastrój, działa jak afrodyzjak,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- dodaje energii, poprawia krążenie,
- dobry na przeziębienia i choroby dolnych dróg oddechowych,
- wzmacnia pęcherz moczowy, dobry dla dzieci i dorosłych,
- łagodzi objawy stresu psychicznego i stresu układu trawiennego.
Sprawdza się w kuchni jako bardzo dobry dodatek do słodyczy. Jest świetnym antidotum na lody, mleko i banany. Warto ostrożnie po niego sięgać przy chorobie refluksowej przełyku i kamieniach żółciowych.
Cały czy mielony czyli co warto wiedzieć kiedy kupujemy kardamon?
Zawsze kupujemy cały kardamon i samodzielnie go mielimy, np. w młynku do kawy. Możemy zmielić całe strączki z nasionami lub same nasiona, a puste strączki możemy wykorzystać do gotowania.
Jeśli dodajemy cały kardamon do potrawy, np. do gotowania owsianki, pamiętajmy, żeby otworzyć strączek. Dzięki temu nasiona uwolnią swój smak.
Zmielony kardamon bardzo szybko traci swój aromat. Dobrej jakości kardamon ma intensywnie zielony kolor i odświeżający zapach. Strączki powinny być pękate, wypełnione ziarnami, bez pęknięć. Drobne, żółto-brązowe strączki lub szary, mało aromatyczny proszek to zdecydowanie kardamon kiepskiej jakości.
Prosty przepis z kardamonem – bananowy deser
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- niewielka ilość masła klarowanego
- szczypta świeżo zmielonego kardamonu
1. Banana rozgniatamy widelcem.
2. Przysmażamy go na patelni, na odrobinie masła klarowanego, dodajemy świeżo zmielony kardamon.
Taki deser ma właściwości wzmacniające i poprawiające nastrój. Do tego ciężki i zimny banan staje się łatwiejszy do strawienia. Jest też dużo słodszy niż banan zjedzony na surowo. Świetna alternatywa dla słodyczy, szczególnie dla poruszonej Vaty.
Więcej o przyprawach przeczytasz w naszym bezpłatnym ebooku Przyprawy w Ajurwedzie
Wiele prostych, codziennych przepisów znajdziesz w kursie Rok z Ajurwedą – zajrzyj do naszej oferty kursów