Łacińska nazwa: Trigonella foenum-graecum
Smaki: ostry, gorzki rozgrzewa.
Ma ostry posmak.
Bardzo dobrze balansuje Vatę i Kaphę, podnosi Pittę.
Dlaczego warto jej używać?
- zapobiega cukrzycy – dobrze reguluje poziom cukru we krwi
- pobudza apetyt
- skutecznie łagodzi ból, dobry w bolesnych chorobach, przy bólach Vaty – wzmacnia mięśnie i szkielet
- w postaci kiełków: źródło witaminy E, wzmacnia wątrobę i spermę
- oczyszcza i odtruwa układ pokarmowy
- oczyszcza trzustkę i wzmaga produkcję enzymów
- oczyszcza z toksyn (ama): pijemy z gorącą wodą rano
- oczyszcza nerki, zapobiega powstawaniu kamieni
- wspiera wątrobę
- redukuje tkankę tłuszczową, dobry dla Kaphy
- wzmacnia libido, szczególnie mężczyzn
- łagodzi objawy menopauzy
- stymuluje laktację
Na dolegliwości
- dobra kiedy ma się ochotę na cukier: przypraż i zmiel, dodaj naturalny cukier, najlepiej palmowy (wolno podnosi poziom cukru we krwi) i odrobinę masła klarowanego (ghee)
- świetny dla włosów i na łupież: zrób wywar z nasion (1:16, 1/4) dodaj tyle samo oleju kokosowego i gotuj, aż cała woda odparuje; zmiękcza włosy, odżywia cebulki; można zmieszać z odżywką.
- do leczenia cukrzycy 1 i 2 typu: lecznicza dawka nawet 15 g dziennie, może być w jedzeniu
Przeciwwskazania
Unikaj w ciąży, może wywołać poronienie, unikaj z lekami na cukrzycę i przeciwzakrzepowymi.
W kuchni
Dobrze komponuje się z ziemniakami, także w postaci liści (methi) dobry dodatek do placków ziemniaczanych, pieczywa, naleśników. Bardzo łatwo jest ją wykiełkować, a kiełki kozieradki są świetnym dodatkiem do sałatek.
Prosty przepis
Ziemniaki z kozieradką
Rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy kozieradkę. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przysmażamy. Kozieradka ma mocny smak i zapach, a w nadmiarze powoduje, że potrawa jest gorzka. Dlatego też używamy jej z umiarem.