Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)
  • Home
  • O nas
  • Szkoła Ajurwedy
    • Szkoła Ajurwedy część 1
    • Szkoła Ajurwedy część 2
    • Szkoła Ajurwedy część 3
  • Sklep
    • Kursy online
    • Książki
  • Media
    • Blog
    • Podcast
  • Kontakt
0

0,00 zł

Zaloguj się
✕

Kozieradka

  • Strona główna
  • Blog
  • Kozieradka
Energy coach. Rozmowa z Elisabeth Engel.
3 września 2020
Książka “Zdrowie psychiczne z Ajurwedą” już dostępna
3 września 2020
3 września 2020
Kategorie
  • Blog
  • Przyprawy
Tagi

Łacińska nazwa: Trigonella foenum-graecum

Smaki: ostry, gorzki rozgrzewa.
Ma ostry posmak.
Bardzo dobrze balansuje Vatę i Kaphę, podnosi Pittę.

Dlaczego warto jej używać?

  • zapobiega cukrzycy – dobrze reguluje poziom cukru we krwi
  • pobudza apetyt
  • skutecznie łagodzi ból, dobry w bolesnych chorobach, przy bólach Vaty – wzmacnia mięśnie i szkielet
  • w postaci kiełków: źródło witaminy E, wzmacnia wątrobę i spermę
  • oczyszcza i odtruwa układ pokarmowy
  • oczyszcza trzustkę i wzmaga produkcję enzymów
  • oczyszcza z toksyn (ama): pijemy z gorącą wodą rano
  • oczyszcza nerki, zapobiega powstawaniu kamieni
  • wspiera wątrobę
  • redukuje tkankę tłuszczową, dobry dla Kaphy
  • wzmacnia libido, szczególnie mężczyzn
  • łagodzi objawy menopauzy
  • stymuluje laktację

Na dolegliwości 

  • dobra kiedy ma się ochotę na cukier: przypraż i zmiel, dodaj naturalny cukier, najlepiej palmowy (wolno podnosi poziom cukru we krwi) i odrobinę masła klarowanego (ghee)
  • świetny dla włosów i na łupież: zrób wywar z nasion (1:16, 1/4) dodaj tyle samo oleju kokosowego i gotuj, aż cała woda odparuje; zmiękcza włosy, odżywia cebulki; można zmieszać z odżywką.
  • do leczenia cukrzycy 1 i 2 typu: lecznicza dawka nawet 15 g dziennie, może być w jedzeniu

Przeciwwskazania

Unikaj w ciąży, może wywołać poronienie, unikaj z lekami na cukrzycę i przeciwzakrzepowymi.

W kuchni

Dobrze komponuje się z ziemniakami, także w postaci liści (methi) dobry dodatek do placków ziemniaczanych, pieczywa, naleśników. Bardzo łatwo jest ją wykiełkować, a kiełki kozieradki są świetnym dodatkiem do sałatek.

Prosty przepis

Ziemniaki z kozieradką

Rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy kozieradkę. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przysmażamy. Kozieradka ma mocny smak i zapach, a w nadmiarze powoduje, że potrawa jest gorzka. Dlatego też używamy jej z umiarem.

Udostępnij

Powiązane wpisy

1 września 2023

Czulej w stomatologii, czyli Ajurweda dla dentystek


Czytaj dalej
14 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Magda


Czytaj dalej
13 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Agnieszka


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #192:
    O uzdrawianiu relacji z pieniędzmi. 
    19 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #191:
    Dosze w gastronomii i zaleceń ciąg dalszy.
    16 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #190:
    Dom na źródle, czyli świadomość obfitości.
    12 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #189:
    Bezsenność w gastronomii.
    9 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #188:
    Świat wahadeł, czyli jak nie rozdawać swojej energii.
    5 września 2023

Szukaj na stronie

✕
o biznesie holistycznie na bloga – boczny

O biznesie holistycznie


Szkoła Ajurwedy


Ajurweda dla początkujących na bloga – banner boczny

Ajurweda dla początkujących


Odporność z Ajurwedą


Panchakarma


Oczyszczanie z Ajurwedą


Psychologia ajurwedyjska


Vata Ciało i umysł


Pitta Ciało i umysł


Kapha Ciało i umysł


Zioła w Ajurwedzie


Odchudzanie z Ajurwedą


Zdrowa tarczyca z Ajurwedą

Dołącz do grupy

Rok z Ajurwedą

Kategorie wpisów

  • Ajurweda jako zawód
  • Ajurweda na świecie
  • Ajurweda od podstaw
  • Biznes
  • Blog
  • Diagnoza w Ajurwedzie
  • Dosze
  • Historie przemian z Ajurwedą
  • Inspiracje
  • Kapha
  • Medytacje
  • Oczyszczanie z Ajurwedą
  • Odchudzanie z Ajurwedą
  • Odporność
  • Odżywianie
  • Panchakarma
  • Pitta
  • Podcast
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Psychologia ajurwedyjska
  • Recenzje
  • Refleksje
  • Rozmowy
  • Vata
  • Webinary
  • Youtube
  • Zdrowa tarczyca z Ajurwedą
  • Zioła ajurwedyjskie

O Agni Ajurweda

Początkowo Ajurweda była dla nas jedynie pasją, zajęciem, któremu oddawaliśmy się w wolnych chwilach. Przyszedł moment, w którym zapragnęliśmy zajmować się tylko Ajurwedą - na każdej płaszczyźnie życia - tej prywatnej i tej zawodowej.

Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności
Regulamin

Facebook

Kontakt

Szkoła Ajurwedy Maria Nowak-Szabat

NIP: 6371932451

ul. Plac Jagielloński 6
16-120 Krynki

kontakt@agni-ajurweda.pl

Zapisz się do Agnilettera

© 2020 Agni Ajurweda. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
Zaloguj się
0

0,00 zł

  • No translations available for this page