Podcast Agni Ajurweda #189: Bezsenność w gastronomii. - Ajurweda zrozumiale i dostępnie - Agni Ajurweda
Podcast Agni Ajurweda #188: Świat wahadeł, czyli jak nie rozdawać swojej energii.
5 września 2023
Podcast Agni Ajurweda #190: Dom na źródle, czyli świadomość obfitości.
12 września 2023

Podcast Agni Ajurweda #189:
Bezsenność w gastronomii.

9 września 2023

Kolejny odcinek cyklu Ajurweda Pełną Parą, w którym razem z moim mężem Michałem poruszamy różne tematy. Ta dyskusja została zainspirowana rozmową z kelnerką jednej z naszych ulubionych sopockich restauracji na temat tego, jaką cenę płacą pracownicy gastronomii. 

Podniesiona Vata

Michał ma za sobą kilka lat doświadczenia w gastronomii w irlandzkim lokalu i ma bardzo duży szacunek do ludzi, którzy pracują w tym sektorze. Obciążony umysł, ciągła komunikacja, ciągły pośpiech, stres, ciało w wiecznym ruchu i cieple powoduje podniesienie Vaty. Wiele osób pracujących w tej branży doświadcza przeciążenia i przemęczenia. 

Michał wspomina, że ten niesamowity pośpiech w kuchni towarzyszył mu w umyśle, nawet gdy już był po pracy. Nie mógł spać, był nerwowy, zestresowany, bolało go ciało. Docenia pracę w gastronomii jako piękne i niesamowite doświadczenie, ale przyznaje, że była bardzo trudna.

Bezsenność w gastronomii

Po pracy dobrze jest pobyć w ciszy, spokoju, z ograniczaniem bodźców zewnętrznych. Idealnie byłoby wyjść na spacer, aby ochłonąć. Dobrze jest zjeść powoli i w ciszy dobry, ciepły i lekkostrawny posiłek, jak na przykład zupę. Potem wziać gorący prysznic lub kąpiel i nasmarować się olejem. Tak przygotowanym można położyć się w dobrze zaciemnionym pokoju. 

Warto zacząć każdy dzień od spaceru, głębokich oddechów i ćwiczeń rozluźniających ciało. Kawa nie jest dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia.

Relaks 

Jeśli Twoja praca jest pełna stresu i nie masz na nic czasu,  to warto znaleźć chociaż 10-15 minut z samego rana i po zakończeniu pracy na relaks. To nie jest niemożliwe. Unikaj także telefonu w miarę możliwości, bo on pobudza. To są naprawdę realne zalecenia, które możesz wprowadzić.

Wszystkim pracownikom gastronomii Michał poleca dowiedzieć się, jakie jakości mają poszczególne dosze. To umożliwi „czytanie” klientów i lepszą komunikację z nimi. W ten sposób pomożesz sobie i osobom wokół Ciebie.

W bardzo intensywne dni wstaję o 4 rano po to, żeby mieć czas dla siebie. Czas na rozciągnięcie ciała, na poddychanie, ciszę i spokój. Potem dopiero zaczynam bardzo intensywny, pełen komunikacji, „wariacki dzień”. W naszym życiu tak jak u Was jest dużo pośpiechu i stresu, dlatego codziennie znajdujemy czas na relaks. Dla nas najważniejszy jest spokój umysłu. 

Michał Szabat

Aktualnie wyświetlana jest treść zastępcza z Domyślne. Aby uzyskać dostęp do rzeczywistej treści, kliknij poniższy przycisk. Pamiętaj, że spowoduje to udostępnienie danych zewnętrznym operatorom.

Więcej informacji

Co czeka na Ciebie w tym odcinku? 

  • Jak praca w gastronomii odbija się na zdrowiu
  • Jakie można wyróżnić choroby zawodowy
  • O remediach na podniesioną w gastronomii Vatę
  • O korzyściach umiejętności rozpoznawania dosz w pracy
  • Jak my dbamy o spokój umysłu na co dzień
  • Dlaczego spokojny umysł jest dla nas priorytetem

Powiązane treści:

  • Na koniec lata i dobry początek jesieni proponuję Ci kurs Rok z Ajurwedą, który wesprze Cię w powrocie do dobrych nawyków i służącego Ci stylu życia. Zapisy tutaj. Zapisy potrwają do środy 13 września.
  • Jeśli podejście Ajurwedy do zdrowia i życia Cię fascynuje, chciałabyś zgłębiać tę wiedzę w Szkole Ajurwedy, to zapraszam Cię do zapisu na listę osób zainteresowanych kolejną edycją Szkoły. Nie przegap i bądź na bieżąco dzięki liście oczekujących, którą znajdziesz tutaj.
  • E-book Michała „Warzywa w Ajurwedzie” jest już dostępny i znajdziesz go tutaj.

Podobało Ci się? Zasubskrybuj, podziel się opinią, podaj dalej

Jeśli podobało Ci się to, co usłyszałaś, rozpuść wici w sieci swoich znajomych, subskrybuj i zostaw swoją rekomendację na Apple Podcasts, dzięki czemu inne osoby łatwiej dotrą do mnie i do Ajurwedy.

Podcast jest dostępny również na Spotify oraz w Google Podcasts.

Dziękuję Ci bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu. 

Podobało Ci się?

Zasubskrybuj, podziel się opinią, podaj dalej

Jeśli podobało Ci się to, co usłyszałaś, rozpuść wici w sieci swoich znajomych, subskrybuj i zostaw swoją rekomendację na Apple Podcasts, dzięki czemu inne osoby łatwiej dotrą do mnie i do Ajurwedy.

Podcast jest dostępny również na Spotify.

Dziękuję Ci bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu. 

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących