Podcast Agni Ajurweda #188: Świat wahadeł, czyli jak nie rozdawać swojej energii.
5 września 2023Podcast Agni Ajurweda #190: Dom na źródle, czyli świadomość obfitości.
12 września 2023Podcast Agni Ajurweda #189:
Bezsenność w gastronomii.
Kolejny odcinek cyklu Ajurweda Pełną Parą, w którym razem z moim mężem Michałem poruszamy różne tematy. Ta dyskusja została zainspirowana rozmową z kelnerką jednej z naszych ulubionych sopockich restauracji na temat tego, jaką cenę płacą pracownicy gastronomii.
Podniesiona Vata
Michał ma za sobą kilka lat doświadczenia w gastronomii w irlandzkim lokalu i ma bardzo duży szacunek do ludzi, którzy pracują w tym sektorze. Obciążony umysł, ciągła komunikacja, ciągły pośpiech, stres, ciało w wiecznym ruchu i cieple powoduje podniesienie Vaty. Wiele osób pracujących w tej branży doświadcza przeciążenia i przemęczenia.
Michał wspomina, że ten niesamowity pośpiech w kuchni towarzyszył mu w umyśle, nawet gdy już był po pracy. Nie mógł spać, był nerwowy, zestresowany, bolało go ciało. Docenia pracę w gastronomii jako piękne i niesamowite doświadczenie, ale przyznaje, że była bardzo trudna.
Bezsenność w gastronomii
Po pracy dobrze jest pobyć w ciszy, spokoju, z ograniczaniem bodźców zewnętrznych. Idealnie byłoby wyjść na spacer, aby ochłonąć. Dobrze jest zjeść powoli i w ciszy dobry, ciepły i lekkostrawny posiłek, jak na przykład zupę. Potem wziać gorący prysznic lub kąpiel i nasmarować się olejem. Tak przygotowanym można położyć się w dobrze zaciemnionym pokoju.
Warto zacząć każdy dzień od spaceru, głębokich oddechów i ćwiczeń rozluźniających ciało. Kawa nie jest dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia.
Relaks
Jeśli Twoja praca jest pełna stresu i nie masz na nic czasu, to warto znaleźć chociaż 10-15 minut z samego rana i po zakończeniu pracy na relaks. To nie jest niemożliwe. Unikaj także telefonu w miarę możliwości, bo on pobudza. To są naprawdę realne zalecenia, które możesz wprowadzić.
Wszystkim pracownikom gastronomii Michał poleca dowiedzieć się, jakie jakości mają poszczególne dosze. To umożliwi „czytanie” klientów i lepszą komunikację z nimi. W ten sposób pomożesz sobie i osobom wokół Ciebie.
W bardzo intensywne dni wstaję o 4 rano po to, żeby mieć czas dla siebie. Czas na rozciągnięcie ciała, na poddychanie, ciszę i spokój. Potem dopiero zaczynam bardzo intensywny, pełen komunikacji, „wariacki dzień”. W naszym życiu tak jak u Was jest dużo pośpiechu i stresu, dlatego codziennie znajdujemy czas na relaks. Dla nas najważniejszy jest spokój umysłu.
Michał Szabat
Co czeka na Ciebie w tym odcinku?
- Jak praca w gastronomii odbija się na zdrowiu
- Jakie można wyróżnić choroby zawodowy
- O remediach na podniesioną w gastronomii Vatę
- O korzyściach umiejętności rozpoznawania dosz w pracy
- Jak my dbamy o spokój umysłu na co dzień
- Dlaczego spokojny umysł jest dla nas priorytetem
Powiązane treści:
- Na koniec lata i dobry początek jesieni proponuję Ci kurs Rok z Ajurwedą, który wesprze Cię w powrocie do dobrych nawyków i służącego Ci stylu życia. Zapisy tutaj. Zapisy potrwają do środy 13 września.
- Jeśli podejście Ajurwedy do zdrowia i życia Cię fascynuje, chciałabyś zgłębiać tę wiedzę w Szkole Ajurwedy, to zapraszam Cię do zapisu na listę osób zainteresowanych kolejną edycją Szkoły. Nie przegap i bądź na bieżąco dzięki liście oczekujących, którą znajdziesz tutaj.
- E-book Michała „Warzywa w Ajurwedzie” jest już dostępny i znajdziesz go tutaj.
Podobało Ci się? Zasubskrybuj, podziel się opinią, podaj dalej
Jeśli podobało Ci się to, co usłyszałaś, rozpuść wici w sieci swoich znajomych, subskrybuj i zostaw swoją rekomendację na Apple Podcasts, dzięki czemu inne osoby łatwiej dotrą do mnie i do Ajurwedy.
Podcast jest dostępny również na Spotify oraz w Google Podcasts.
Dziękuję Ci bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu.