W tym odcinku zapraszam Cię do posłuchania rozmowy, jaką prowadzę wspólnie z moim mężem Michałem na temat bardzo życiowy – jak jechać na wakacje do Grecji lub innego ciepłego południowego kraju i nie przytyć. Serdecznie zapraszam Cię także do obejrzenia tej rozmowy w formie odcinka na YouTubie.
Kilogramy
Na wakacjach w ciepłych krajach łatwo jest przytyć z kilku powodów – za mało się ruszamy, otacza nas dużo dobrego jedzenia i przejadamy się wieczorami. Popołudnia są gorące i niechętnie jemy porządny obiad, pijemy zimne napoje, jemy owoce, lody, pijemy kawy i wina. Wieczorem po całym dniu na słońcu skacze nam cukier, mamy deficyt cukrowy i potrzebujemy go nadrobić.
Kultura jedzenia na noc, która panuje w krajach południowych, sprzyja wieczornemu objadaniu. Rano w efekcie wstajemy zmęczeni, opuchnięci i oklapnięci, więc pijemy kawę, zanim apetyt wzbudzi się sam i historia się powtarza. Woda z lodem, lody, kawa, nadmiar cukru, wymuszanie trawienia na noc… To wszystko powoduje osłabienie Agni, czyli obniżenie spalania, metabolizmu. Jest to bardzo prosta droga do przybrania na wadze.
Nawyki
Wspólnie z Michałem wprowadziliśmy bardzo konkretne nawyki, żeby wracać z naszych ukochanych wakacji w formie.
Jemy dobre i obfite śniadania w domu. Staramy się, żeby przedpołudniowa przekąska nie była zbyt syta. Obiad w wielu ciepłych krajach jest bardziej przekąską, a my w południe idziemy na ucztę, czyli główny posiłek dnia. Po obiedzie nie zaburzamy trawienia przekąskami, tylko robimy długą przerwę jedzeniową. Potem jemy już tylko lekką kolację, która nie jest zbyt słodka. W rezultacie rano czujemy się gotowi na śniadanie o dobrej porze i łatwo powtarzamy ten rytm.
Odpocznij
Odpoczynek służy chudnięciu, a brak snu powoduje tycie. Wysoka zawartość białka w diecie zaburza dobrą jakość snu. Owoce morza i sery bardzo stymulują ciało i umysł.
Postaraj się odpoczywać na wielu poziomach. Przeczytaj książkę, odłóż telefon, korzystaj i czerp pranę z natury. Chłoń ciszę, nie śpiesz się, pływaj i chodź. Wybieraj mądrze, nie daj się ponieść przyjemnościom, ku lekkości.
Jeśli chcesz celebrować wieczory przy kieliszku wina i jedzeniu w południowych krajach, to jedz mniej węglowodanów i białek, a więcej warzyw. Bardziej celebruj, niż się przejadaj. Relaksuj się wieczorem. Zadbaj o dobry sen w nocy i ruszaj się w ciągu dnia, żeby być aktywnym od samego rana.
Michał Szabat
Aktualnie wyświetlana jest treść zastępcza z Domyślne. Aby uzyskać dostęp do rzeczywistej treści, kliknij poniższy przycisk. Pamiętaj, że spowoduje to udostępnienie danych zewnętrznym operatorom.
Więcej informacjiCo czeka na Ciebie w tym odcinku?
- Jaki jest przepis na przytycie na wakacjach
- Jakie nawyki urlopowe utrzymują mnie i Michała w dobrej formie
- Czemu styl jedzenia ludzi lokalnych dodaje turystom kilogramów
- Ajurwedyjski rytm dnia dla urlopowicza
- Jak mądrze skorzystać z lokalnych przysmaków
Powiązane treści:
- 17 października opublikujemy 200-tny odcinek podcastu. Z tej okazji zapraszam Cię do zadania swojego pytania, być może będę miała okazję na nie odpowiedzieć na łamach podcastu. Prześlij swoje pytanie tutaj.
- Serdecznie zapraszam Cię na bezpłatne czteroczęściowe szkolenie Spokój umysłu. Zaczynamy 30 września, a zapisać możesz się tutaj. Szkolenie otworzy zapisy do kursu Psychologii Ajurwedyjskiej, który przynosi głębokie zrozumienie psychiki i subtelnych aspektów dosz, czyli tego, jak dosze manifestują się na poziomie umysłu. Jest to unikalny kurs w skali Polski i świata.
- Jeśli podejście Ajurwedy do zdrowia i życia Cię fascynuje, chciałabyś zgłębiać tę wiedzę w Szkole Ajurwedy, to zapraszam Cię do zapisu na listę osób zainteresowanych kolejną edycją Szkoły. Nie przegap i bądź na bieżąco dzięki liście oczekujących, którą znajdziesz tutaj.
Podobało Ci się? Zasubskrybuj, podziel się opinią, podaj dalej
Jeśli podobało Ci się to, co usłyszałaś, rozpuść wici w sieci swoich znajomych, subskrybuj i zostaw swoją rekomendację na Apple Podcasts, dzięki czemu inne osoby łatwiej dotrą do mnie i do Ajurwedy.
Podcast jest dostępny również na Spotify oraz w Google Podcasts.
Dziękuję Ci bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu.