Zapraszam Was na nowy cykl “Sześć smaków.” To kolejny, po przyprawach (nadal w toku) cykl, który wprowadza w podstawy kuchni ajurwedyjskiej. Publikowane w tym cyklu artykuły ukazały […]
Adżłan, często pisany jako ajwan Trachyspermum amoni Stosunkowo mało znana przyprawa, a zdecydowanie warta poznania. Świetnie smakuje z burakami i szpinakiem. Szczególnie wartościowa przyprawa dla rozwianej Vaty. […]
Buraki z adżłanem to przepis na buraki, wypróbowałam – smakują nawet tym, którzy za burakami nie przepadają. Dodatek indyjskich przypraw pozwala docenić prosty i szlachetny smak […]
Kolendra to bardzo delikatna przyprawa, polecana wszystkim doszom. Jedna z niewielu przypraw, która ma ochładzające działanie. Z tego powodu szczególnie dobrze działa na rozgrzaną Pittę. Jej […]
Trzecia, obok szafranu i wanilii najdroższa przyprawa świata. Coraz częściej kojarzony jako antidotum na kofeinę. Rzeczywiście, kardamon przywraca zasadowość w ciele, odciąża wątrobę i nadnercza. Sprawdza […]
Herbata balansująca Vatę balansuje żywioł wiatru w ciele i w umyśle. Pomaga się ugruntować, uspokoić i rozgrzać. Wspaniale uspokaja po podróży lub długim dniu w ciągłym ruchu. […]
Ajurweda uczy, że podstawą dobrego zdrowia jest Agni – ogień trawienny. Jest to ta siła, która transformuje jedzenie w składniki odżywiające komórki naszego ciała. Jeżeli agni jest […]
Duszone owoce na śniadanie to świetny sposób na korzystanie z dobrodziejstwa suszonych owoców, podanych w łatwej do strawienia wersji. Namaczanie jest szczególnie ważne dla Vaty, którą […]
Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, o subtelnym smaku i zapachu. W Ajurwedzie ceniona ze względu na odżywcze i odmładzające właściwości. Szczególnie polecana jako wzmocnienie […]