Buraki z adżłanem to przepis na buraki, wypróbowałam – smakują nawet tym, którzy za burakami nie przepadają.
Dodatek indyjskich przypraw pozwala docenić prosty i szlachetny smak buraka.
Cieszmy się tym polskim cudem, bo są kraje, nie tak daleko od nas, gdzie buraki można kupić tylko w wersjo gotowanej, zapakowane w folię. Kto był na Wyspach, ten wie.
Adżłan to, z kolei, wciąż mało znana przyprawa, a warto wprowadzić ją do naszej kuchni. Jest przyprawą poprawiającą trawienie.
Szczególnie dobrze komponuje się z burakiem oraz szpinakiem. Danie dobre dla wszystkich dosz.
Składniki:
1. Buraki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.
2. Rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Dodajemy imbir, po chwili kmin, po chwili adżłan. Prażymy aż przyprawy lekko się zarumienią i uwolnią aromat.
3. Dodajemy pokrojone buraki, dobrze mieszamy z przyprawami. Dolewamy gorącą wodę. Dusimy pod przykryciem ok 10-15 minut.
4. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe składniki: sól, sok z cytryny, syrop z agawy i szczyptę cayenne. Jeżeli używamy miodu, dodajemy go tuż przed serwowaniem, do nieco przestudzonego dania.
Buraki z adżłanem to danie równie świetnie wychodzi w piekarniku.
Wtedy buraki kroimy w plastry i doprawiamy na początku, polewamy oliwą i pieczemy aż zmiękną.
Jesteś ciekawa jakie właściwości ma adżłan? Sprawdź w naszym wpisie Adżłan – mniej znany, a pyszny
Innym, świetnym daniem z adżłanem są naleśniki ze szpinakiem. Zajrzyj do naszego przepisu