Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)
  • Home
  • O nas
  • Szkoła Ajurwedy
    • Szkoła Ajurwedy część 1
    • Szkoła Ajurwedy część 2
    • Szkoła Ajurwedy część 3
  • Sklep
    • Kursy online
    • Książki
  • Media
    • Blog
    • Podcast
  • Kontakt
0

0,00 zł

Zaloguj się
✕

Buraki z adżłanem

  • Strona główna
  • Blog
  • Buraki z adżłanem
Kolendra – ochładzająca
13 sierpnia 2020
Adżłan – miej znany, a pyszny
13 sierpnia 2020
13 sierpnia 2020
Kategorie
  • Blog
  • Przepisy
Tagi

Buraki z adżłanem to przepis na buraki, wypróbowałam – smakują nawet tym, którzy za burakami nie przepadają.

Dodatek indyjskich przypraw pozwala docenić prosty i szlachetny smak buraka.

Cieszmy się tym polskim cudem, bo są kraje, nie tak daleko od nas, gdzie buraki można kupić tylko w wersjo gotowanej, zapakowane w folię. Kto był na Wyspach, ten wie.

Adżłan to, z kolei, wciąż mało znana przyprawa, a warto wprowadzić ją do naszej kuchni. Jest przyprawą poprawiającą trawienie.

Szczególnie dobrze komponuje się z burakiem oraz szpinakiem. Danie dobre dla wszystkich dosz.

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki adżłanu
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • odrobinę świeżego chilli lub maleńka szczypta cayenne
  • ok. pół szklanki gorącej wody

1. Buraki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.

2. Rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Dodajemy imbir, po chwili kmin, po chwili adżłan. Prażymy aż przyprawy lekko się zarumienią i  uwolnią aromat.

3. Dodajemy pokrojone buraki, dobrze mieszamy z przyprawami. Dolewamy gorącą wodę.  Dusimy pod przykryciem ok 10-15 minut.

4. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe składniki: sól, sok z cytryny, syrop z agawy i szczyptę cayenne. Jeżeli  używamy miodu, dodajemy go tuż przed serwowaniem, do nieco przestudzonego dania. 

Buraki z adżłanem to danie równie świetnie wychodzi w piekarniku.

Wtedy buraki kroimy w plastry i doprawiamy na początku, polewamy oliwą i pieczemy aż zmiękną.


Jesteś ciekawa jakie właściwości ma adżłan? Sprawdź w naszym wpisie Adżłan – mniej znany, a pyszny

Innym, świetnym daniem z adżłanem są naleśniki ze szpinakiem. Zajrzyj do naszego przepisu

Udostępnij

Powiązane wpisy

1 września 2023

Czulej w stomatologii, czyli Ajurweda dla dentystek


Czytaj dalej
14 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Magda


Czytaj dalej
13 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Agnieszka


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #192:
    O uzdrawianiu relacji z pieniędzmi. 
    19 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #191:
    Dosze w gastronomii i zaleceń ciąg dalszy.
    16 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #190:
    Dom na źródle, czyli świadomość obfitości.
    12 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #189:
    Bezsenność w gastronomii.
    9 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #188:
    Świat wahadeł, czyli jak nie rozdawać swojej energii.
    5 września 2023

Szukaj na stronie

✕
o biznesie holistycznie na bloga – boczny

O biznesie holistycznie


Szkoła Ajurwedy


Ajurweda dla początkujących na bloga – banner boczny

Ajurweda dla początkujących


Odporność z Ajurwedą


Panchakarma


Oczyszczanie z Ajurwedą


Psychologia ajurwedyjska


Vata Ciało i umysł


Pitta Ciało i umysł


Kapha Ciało i umysł


Zioła w Ajurwedzie


Odchudzanie z Ajurwedą


Zdrowa tarczyca z Ajurwedą

Dołącz do grupy

Rok z Ajurwedą

Kategorie wpisów

  • Ajurweda jako zawód
  • Ajurweda na świecie
  • Ajurweda od podstaw
  • Biznes
  • Blog
  • Diagnoza w Ajurwedzie
  • Dosze
  • Historie przemian z Ajurwedą
  • Inspiracje
  • Kapha
  • Medytacje
  • Oczyszczanie z Ajurwedą
  • Odchudzanie z Ajurwedą
  • Odporność
  • Odżywianie
  • Panchakarma
  • Pitta
  • Podcast
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Psychologia ajurwedyjska
  • Recenzje
  • Refleksje
  • Rozmowy
  • Vata
  • Webinary
  • Youtube
  • Zdrowa tarczyca z Ajurwedą
  • Zioła ajurwedyjskie

O Agni Ajurweda

Początkowo Ajurweda była dla nas jedynie pasją, zajęciem, któremu oddawaliśmy się w wolnych chwilach. Przyszedł moment, w którym zapragnęliśmy zajmować się tylko Ajurwedą - na każdej płaszczyźnie życia - tej prywatnej i tej zawodowej.

Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności
Regulamin

Facebook

Kontakt

Szkoła Ajurwedy Maria Nowak-Szabat

NIP: 6371932451

ul. Plac Jagielloński 6
16-120 Krynki

kontakt@agni-ajurweda.pl

Zapisz się do Agnilettera

© 2020 Agni Ajurweda. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
Zaloguj się
0

0,00 zł

  • No translations available for this page