Kolendra to bardzo delikatna przyprawa, polecana wszystkim doszom. Jedna z niewielu przypraw, która ma ochładzające działanie.
Z tego powodu szczególnie dobrze działa na rozgrzaną Pittę. Jej smak jest słodki, choć zarazem cierpki.
Dlaczego warto ją stosować?
- poprawia trawienie i przyswajanie,
- zapobiega gazom, zgadze, nerwowej niestrawności,
- oczyszcza i odżywia nerki,
- w zielonej postaci zawiera cenne minerały takie jak: wapń, żelazo i potas,
- jest dobra dla kobiet ze względu na minerały,
- poleca się ją na uderzenia gorąca, łagodzi ból miesiączkowy i PMS,
- świeża kolendra wzmacnia agni czyli nasz ogień trawienny,
- ma zastosowanie w sokoterapii dla Pitty, w połączeniu z jabłkami,
- redukuje nagłe ataki gniewu,
- jest składnikiem herbaty oczyszczającej z toksyn,
- jest odpowiednia także dla dzieci,
- poprawia nastrój i pamięć,
- pomaga w niepokoju, letargu.
Jest stosowana w kuchni jako bardzo dobry dodatek do warzyw, strączków i zup. Jeśli nie lubimy łuskowatych nasion, można ją zmielić.
Prosty przepis – cukinia z kolendrą
To jeden z moich ulubionych sposobów na cukinię. Dobrze sprawdza się jako lekkie nadzienie do naleśników.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- niewielka ilość oliwy lub masła klarowanego
1. Cukinię myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
2. Rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy nasiona kolendry, a po chwili cukinię.
3. Mieszamy i smażymy kilka chwil. Cukinia jest bardzo delikatna, wystarczy dosłownie dwie minuty, by przełamać ją wysoką temperaturą, a jednocześnie zachować jej świeżość.
Jesteś ciekawa innych przepisów z kolendrą? Sprawdź nasz wpis Ryż z marchewką i kolendrą
Ajurweda przykłada dużą wagę do przypraw. Jak ich używać? Zajrzyj do naszego bezpłatnego ebooka Przyprawy w Ajurwedzie