Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, o subtelnym smaku i zapachu. W Ajurwedzie ceniona ze względu na odżywcze i odmładzające właściwości.
Szczególnie polecana jako wzmocnienie i odżywienie tkanki rozrodczej. Według Ajurwedy wiele problemów z bezpłodnością wiąże się z niedożywieniem tkanki rozrodczej, która jako ostatnia pobiera z pokarmu życiodajne składniki. Ma gorzki, ale ostry smak i rozgrzewające działanie
Dlaczego warto stosować szafran?
W kuchni bardzo dobrze komponuje się z mlekiem, mlekiem roślinnym, słodkim pieczywem i ryżem. Dodaje się go do potrawy po wcześniejszym namoczeniu w ciepłej wodzie, tuż pod sam koniec gotowania.
Składniki
1. Namaczamy 2-4 pręciki szafranu w odrobinie ciepłej wody.
2. Podgrzewamy mleko krowie lub roślinne.
3. Dodajemy szafran i jeśli lubimy, dosładzamy odrobiną miodu.
Dla Kaphy, która ma tendencje do wytwarzania śluzu, dodajemy odrobinę cynamonu lub kurkumy.
Taki napój odżywia wszystkie tkanki, w szczególności tkankę rozrodczą.
Mleko szafranowa balansuje Vattę i ułatwia zasypianie po pełnym wrażeń dniu.
Szczególnie polecany parom przygotowującym się do zajścia w ciążę.
Masz ochotę na słodką, zdrową przekąskę? Sprawdź nasz przepis na kulki z daktyki i prażonego słonecznika