Czatnej z kolendry lub mięty - Ajurweda zrozumiale i dostępnie
Kasza jaglana z anyżem, jabłkiem i mleczkiem kokosowym
2 września 2020
Czym jest Panchakarma, a czym nie jest?
3 września 2020

Czatnej z kolendry lub mięty

3 września 2020

Chłodniejszy letni dzień? Dobry czas na odświeżający czatnej z kolendry. Na naszej wrocławskiej działce rosło swojego czasu sporo kolendry. Równie dobrze smakuje wersja miętowa.

Składniki:

  • 3 części świeżej kolendry lub mięty
  • 1 część wody
  • 1 część wiórków kokosowych lub mleka kokosowego
  • świeże, posiekane chili do smaku
  • mały kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego ghee
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • szczypta asafetydy
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 4 liście curry (opcjonalnie)
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • sól do smaku

1. Zmiksuj razem kolendrę/miętę (bez łodyg), wodę, imbir i kokos do uzyskania gładkiej pasty.

2. Rozgrzej masło klarowane i przypraż na nim kmin, gorczycę, pod koniec dodaj liście curry i asafetydę.

3. Dodaj do zmiksowanej pasty, razem z cytryną, solą i chili i delikatnie wymieszaj.

Czatnej z kolendry gotowe.

Jeśli czujesz, że jest tu za dużo ostrego smaku, zredukuj imbir, chili i sól.

Możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Serwuj do obiadu lub kolacji.


Jesteś chętna na więcej ajurwedyjskich przepisów? Znajdziesz je w kategorii Przepisy na naszym blogu

Jeśli jeszcze nie skorzystałaś, zachęcam Cię do obejrzenia bezpłatnego nagrania Pierwsze kroki w Ajurwedzie

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących