Chłodniejszy letni dzień? Dobry czas na odświeżający czatnej z kolendry. Na naszej wrocławskiej działce rosło swojego czasu sporo kolendry. Równie dobrze smakuje wersja miętowa.
Składniki:
- 3 części świeżej kolendry lub mięty
- 1 część wody
- 1 część wiórków kokosowych lub mleka kokosowego
- świeże, posiekane chili do smaku
- mały kawałek imbiru, obrany i posiekany
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego ghee
- 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
- szczypta asafetydy
- 1/2 łyżeczki kminu
- 4 liście curry (opcjonalnie)
- 1/2 limonki lub cytryny
- sól do smaku
1. Zmiksuj razem kolendrę/miętę (bez łodyg), wodę, imbir i kokos do uzyskania gładkiej pasty.
2. Rozgrzej masło klarowane i przypraż na nim kmin, gorczycę, pod koniec dodaj liście curry i asafetydę.
3. Dodaj do zmiksowanej pasty, razem z cytryną, solą i chili i delikatnie wymieszaj.
Czatnej z kolendry gotowe.
Jeśli czujesz, że jest tu za dużo ostrego smaku, zredukuj imbir, chili i sól.
Możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Serwuj do obiadu lub kolacji.
Jesteś chętna na więcej ajurwedyjskich przepisów? Znajdziesz je w kategorii Przepisy na naszym blogu
Jeśli jeszcze nie skorzystałaś, zachęcam Cię do obejrzenia bezpłatnego nagrania Pierwsze kroki w Ajurwedzie




















