Kurkuma czyli „Gabinet lekarski w słoiku”

Łacińska nazwa: Curcuma longa

smaki: cierpki, gorzki, ostry

Dlaczego warto jej używać? 

  • najlepiej działa w połączeniu z pieprzem pipali (90% kurkumy, 10% pipali) 
  • otwiera wszystkie subtelne kanały w naszym ciele i pozwala głęboko przeniknąć substancjom odżywczym
  • oczyszcza krew
  • rozgrzewa
  • ma ostry posmak
  • balansuje wszystkie trzy dosze, w nadmiarze podnosi Pittę 
  • poprawia trawienie białek i tłuszczów
  • poprawia metabolizm i sprzyja odchudzaniu
  • działa przeciwzapalnie, wewnętrznie i zewnętrznie
  • dobra dla układu hormonalnego
  • szczególnie dobra dla skóry
  • dobra dla wątroby, oczyszcza ją i wzmacnia, chroni przed toksynami
  • dobra dla śledziony, nerek
  •  skutecznie łagodzi ból
  • dobra na płuca, szczególnie suchy kaszel
  • reguluje florę bakteryjną, dobra po antybiotykach
  • chroni wyściółkę jelit przed efektami stresu, nadmiernym kwasem, lekami i
  • innymi substancjami drażniącymi
  • redukuje ryzyko nieżytu żołądka i wrzodów
  • świetnie wzmacnia układ odpornościowy
  • jest potężnym antyoksydantem, chroni przed rakiem, zwłaszcza jelita i piersi
  • wzmacnia produkcję komórek antyrakowych
  • chroni przed toksynami ze środowiska i toksynami z papierosów
  • dobra dla układu krążenia: obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca
  • zalecana joginom ze względu na dobroczynny wpływ na wiązadła

Kurkuma uwalnia swoje właściwości w gotowaniu/zaparzaniu, na surowo może szkodzić.

Jak ją stosować?

W postaci herbaty: 1 ł na szklankę wrzątku

Pomaga na dolegliwości:

–  na wypryski i oczyszczanie płuc z flegmy: dobrej jakości mleko z kurkumą

–  na infekcje gardła, dziąseł i ból zębów: do płukanek, dezynfekuje

–  po porodzie: 2-3 szklanki dziennie naparu z kurkumy

–  na oczyszczanie wątroby i pasożyty: ciepła woda z 1/2 ł kurkumy na czczo

–  na piękną skórę: przyjmuj kapsułkę (1 g) kurkumy codziennie

– dla miłośników zwierząt: kiedy zwierzaki mają rany, można podawać z mlekiem lub karmą 

Zewnętrznie 

  • na skaleczenia, szczególnie w kuchni: połóż bezpośrednio na skórę i zabandażuj
  • na infekcje paznokci: wymieszaj 1/2 ł kurkumy z 1 ł soku z aloesu i nałóż na skórę
  • na hemoroidy: wymieszaj 1 ł kurkumy z odrobiną wody

Przeciwwskazania

Ostre problemy z Pittą: wrzody i kamienie żółciowe, stosuj z umiarem w ciąży, surowa kurkuma – tylko po konsultacji z terapeutą/lekarzem.

W kuchni 

Jedna z czterech przypraw zalecana do gotowania strączków. Pasuje do większości dań, słonych, ale i słodkich, np. do płatków owsianych. Ma bardzo delikatny smak i zarazem zdrowotne właściwości. Podkreśla kolor potrawy i sprawia, że jedzenie wygląda bardzo apetycznie. Dzięki niej rosół, ryż i makaron zyskują piękny żółty kolor. Podstawowy składnik mieszanek curry. 

Prosty przepis

Owsianka z jabłkiem, kurkumą i cynamonem.

Gotujemy wodę, do wrzątku dodajemy pokrojone jabłko, szczyptę cynamonu i kurkumy. Po chwili dodajemy płatki owsiane i gotujemy parę minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. 

Pasta do chleba z kurkumy 

1/4 filiżanki kurkumy dodaj do 1/2 gotującej się wody, gotuj mieszając,
aż powstanie gęsta pasta. Można przechowywać w lodówce kilka dni. Używamy do kanapek, jako bazę.