Łacińska nazwa: Curcuma longa
smaki: cierpki, gorzki, ostry
Dlaczego warto jej używać?
- najlepiej działa w połączeniu z pieprzem pipali (90% kurkumy, 10% pipali)
- otwiera wszystkie subtelne kanały w naszym ciele i pozwala głęboko przeniknąć substancjom odżywczym
- oczyszcza krew
- rozgrzewa
- ma ostry posmak
- balansuje wszystkie trzy dosze, w nadmiarze podnosi Pittę
- poprawia trawienie białek i tłuszczów
- poprawia metabolizm i sprzyja odchudzaniu
- działa przeciwzapalnie, wewnętrznie i zewnętrznie
- dobra dla układu hormonalnego
- szczególnie dobra dla skóry
- dobra dla wątroby, oczyszcza ją i wzmacnia, chroni przed toksynami
- dobra dla śledziony, nerek
- skutecznie łagodzi ból
- dobra na płuca, szczególnie suchy kaszel
- reguluje florę bakteryjną, dobra po antybiotykach
- chroni wyściółkę jelit przed efektami stresu, nadmiernym kwasem, lekami i
- innymi substancjami drażniącymi
- redukuje ryzyko nieżytu żołądka i wrzodów
- świetnie wzmacnia układ odpornościowy
- jest potężnym antyoksydantem, chroni przed rakiem, zwłaszcza jelita i piersi
- wzmacnia produkcję komórek antyrakowych
- chroni przed toksynami ze środowiska i toksynami z papierosów
- dobra dla układu krążenia: obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca
- zalecana joginom ze względu na dobroczynny wpływ na wiązadła
Kurkuma uwalnia swoje właściwości w gotowaniu/zaparzaniu, na surowo może szkodzić.
Jak ją stosować?
W postaci herbaty: 1 ł na szklankę wrzątku
Pomaga na dolegliwości:
- na wypryski i oczyszczanie płuc z flegmy: dobrej jakości mleko z kurkumą
- na infekcje gardła, dziąseł i ból zębów: do płukanek, dezynfekuje
- po porodzie: 2-3 szklanki dziennie naparu z kurkumy
- na oczyszczanie wątroby i pasożyty: ciepła woda z 1/2 ł kurkumy na czczo
- na piękną skórę: przyjmuj kapsułkę (1 g) kurkumy codziennie
- dla miłośników zwierząt: kiedy zwierzaki mają rany, można podawać z mlekiem lub karmą
Zewnętrznie
- na skaleczenia, szczególnie w kuchni: połóż bezpośrednio na skórę i zabandażuj
- na infekcje paznokci: wymieszaj 1/2 ł kurkumy z 1 ł soku z aloesu i nałóż na skórę
- na hemoroidy: wymieszaj 1 ł kurkumy z odrobiną wody
Przeciwwskazania
Ostre problemy z Pittą: wrzody i kamienie żółciowe, stosuj z umiarem w ciąży, surowa kurkuma – tylko po konsultacji z terapeutą/lekarzem.
W kuchni
Jedna z czterech przypraw zalecana do gotowania strączków. Pasuje do większości dań, słonych, ale i słodkich, np. do płatków owsianych. Ma bardzo delikatny smak i zarazem zdrowotne właściwości. Podkreśla kolor potrawy i sprawia, że jedzenie wygląda bardzo apetycznie. Dzięki niej rosół, ryż i makaron zyskują piękny żółty kolor. Podstawowy składnik mieszanek curry.
Prosty przepis
Owsianka z jabłkiem, kurkumą i cynamonem.
Gotujemy wodę, do wrzątku dodajemy pokrojone jabłko, szczyptę cynamonu i kurkumy. Po chwili dodajemy płatki owsiane i gotujemy parę minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.
Pasta do chleba z kurkumy
1/4 filiżanki kurkumy dodaj do 1/2 gotującej się wody, gotuj mieszając,
aż powstanie gęsta pasta. Można przechowywać w lodówce kilka dni. Używamy do kanapek, jako bazę.