Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej?

Zaczynamy od całych przypraw. Na początku gotowania wrzucamy nasiona na rozgrzany tłuszcz.

Potem dodajemy pozostałe składniki i gorącą wodę. W ten sposób aromat przejdzie do całego dania.

Jeżeli używasz kilku różnych przypraw, zaczynamy od tych najtwardszych, które wymagają najwięcej czasu.

Przygotowując danie z kozieradką, kminem i kolendrą, będziemy dodawać przyprawy właśnie w takiej kolejności.

Zaczniemy od najtwardszej kozieradki, po chwili dorzucimy kmin, a na końcu delikatną kolendrę.

Ważne jest to, żeby przyprawy miały złocisty kolor i ładny aromat. Wymaga to uważności.

Jeśli zdarzy Ci się przypalić przyprawy, najlepiej je wyrzucić i zacząć od początku. Przypalone tracą swoje lecznicze właściwości i sprawiają, że potrawa jest gorzka.


Podsumowanie najważniejszych przypraw w kuchni ajurwedyjskiej znajdziesz w darmowym ebooku Przyprawy w Ajurwedzie

Jeśli zastanawiasz się jak Ajurweda podchodzi do różnych smaków, zajrzyj do naszego cyklu artykułów „Sześć smaków”