Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej? - Agni Ajurweda
W jakim lustrze chcesz się przeglądnąć?
13 sierpnia 2020
Formularze, ankiety i inne… bzdety
13 sierpnia 2020

Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej?

13 sierpnia 2020

Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej? Zaczynamy od całych przypraw. Na początku gotowania wrzucamy nasiona na rozgrzany tłuszcz.

Potem dodajemy pozostałe składniki i gorącą wodę. W ten sposób aromat przejdzie do całego dania.

Jeżeli używasz kilku różnych przypraw, zaczynamy od tych najtwardszych, które wymagają najwięcej czasu.

Przygotowując danie z kozieradką, kminem i kolendrą, będziemy dodawać przyprawy właśnie w takiej kolejności.

Zaczniemy od najtwardszej kozieradki, po chwili dorzucimy kmin, a na końcu delikatną kolendrę.

Ważne jest to, żeby przyprawy miały złocisty kolor i ładny aromat. Wymaga to uważności.

Jeśli zdarzy Ci się przypalić przyprawy, najlepiej je wyrzucić i zacząć od początku. Przypalone tracą swoje lecznicze właściwości i sprawiają, że potrawa jest gorzka.


Podsumowanie najważniejszych przypraw w kuchni ajurwedyjskiej znajdziesz w darmowym ebooku Przyprawy w Ajurwedzie

Jeśli zastanawiasz się jak Ajurweda podchodzi do różnych smaków, zajrzyj do naszego cyklu artykułów “Sześć smaków”

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących