Jednym z gości tegorocznego Ajurweda Summit była Claire Ragozzino, którą poznałam dzięki jej książce „Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą”. Jest to jedna z najpiękniejszych książek o Ajurwedzie, jakie kiedykolwiek widziałam, a widziałam całkiem sporo. W tej książce spotkasz się z duchem Ajurwedy.
Claire Ragozzino jest instruktorką jogi i praktykiem Ajurwedy ze specjalizacją w odżywianiu, naturalnym gotowaniu, zdrowiu i płodności kobiet. Jest autorką popularnej witryny Vidya Living, pisze i fotografuje. „Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą” to jej pierwsza książka, która jest obszernym zbiorem ajurwedyjskich przepisów i przewodnikiem po stylu życia.
Claire Ragozzino: Od około 15 lat odkrywam, studiuję, praktykuję i uczę się Ajurwedy. Przez ostatnie 10 lat stało się to moją profesjonalną ścieżką. Do Ajurwedy trafiłam, szukając zdrowia. Jako nastolatka borykałam się z przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego. Spotykałam się z wieloma lekarzami i specjalistami i nie miałam żadnych rozwiązań ani odpowiedzi na to, czego doświadczałam. Czułam się całkiem zagubiona.
Dopiero gdy Claire znalazła Ajurwedę, poznała siebie i zrozumiała wszystkie aspekty, które kształtują zdrowie i dobre samopoczucie. Jedzenie jest jednym z takich filarów. Claire pracowała w kuchni, gotowała na wyjazdach. Od zawsze lubiła jedzenie, ponieważ uważa je za międzykulturowy język i połączenie, dzięki któremu wszyscy mogą dzielić tę wspólną cechę dobrego posiłku. Według Claire jedzenie może nieść różne cechy ze sobą. Może być ekologiczne, indywidualne, a także sezonowe.
Claire: Moja książka to po części książka kucharska, po części przewodnik po stylu życia. To kompozycja przepisów na różne pory roku. To odpowiedź na pytania, w jaki sposób dostosować dietę do zmieniającego się środowiska i do potrzeb trawiennych.
„Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą” to także przewodnik po subtelnych praktykach takich jak pranajamy, medytacja i joga. Dzięki tej książce można budować domową praktykę przez cały rok.
Żyjemy w erze dostępu do wielu informacji. Współczesny człowiek jest zalany tak wieloma opcjami, że czasem traci rozeznanie w tym gąszczu propozycji.
Jak mówi Claire: Jedzenie stało się bardzo zagmatwanym aktem. Jest tyle sprzecznych informacji… Właśnie dlatego zakochałam się w Ajurwedzie, ponieważ ona naprawdę pomogła mi oczyścić cały ten bałagan i zamieszanie. Zamiast ograniczających nawyków dietetycznych, po prostu zrozumiałam, jakie właściwości ma określone jedzenie. Które produkty są ogrzewające, które chłodzące, jakie jedzenie jest lekkie, jakie budujące i jak używać tych różnych produktów i cech, aby osiągnąć uczucie równowagi, które chciałam poczuć w moim ciele.
W „Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą” znajduje się ponad 80 wegetariańskich przepisów na potrawy skomponowane w zgodzie z potrzebami organizmu.
Koktajle z jarmużu zimą, jedzenie surowych warzyw i owoców cały rok, diety raw i witariańskie. Zima nie jest sprzyjającym czasem na posiłki złożone tylko z sałatek. Za dużo superfoods w koktajlu może spowodować nieprzyjemny ból żołądka, który jest obciążony trawieniem zbyt różnorodnego i surowego posiłku.
Claire: Pamiętam moment, kiedy byłam szefem kuchni witariańskiej, gdzie wszystko było przygotowywane w temperaturze poniżej 40’C, by zachować enzymy. Zimą jadło się dużo rukoli, jarmużu, sałatek, smoothie. Trzęsłam się wtedy i bolał mnie żołądek. Nie słuchałam swojego ciała. Aż pewnego dnia zjadłam miskę ciepłej zupy, która rozluźniła napięcie i suchość, którą odczuwałam. Zniwelowała to całe nagromadzenie się Vaty, spowodowane jedzeniem surowej żywności w okresie zimowym.
W „Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą” znajduje się mądrość Ajurwedy dotycząca sezonowości. Każda z pór roku ma wpływ na sposób odżywiania się, a tym samym na odczuwalny dobrostan i samopoczucie. Dobrze jest wiedzieć, co ogrzeje zimą i przyniesie ulgę podczas upałów w lecie.
Wiele książek ajurwedyjskich to sam tekst w dość minimalistycznym wydaniu. „Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą” to jedna z tych książek, które chciałabyś mieć na swojej półce, bo wygląda tak ładnie. Śmiało można porównać ją do rzadkiego klejnotu.
Claire: Myślę, że piękno i angażowanie wszystkich zmysłów są częścią tej książki. Świetnie się bawiłam, tworząc ją, fotografując jedzenie we wszystkich porach roku, a także wnosząc sattwiczne i podnoszące na duchu elementy. Strona wizualna była bardzo ważna.
Książka Claire Ragozzino „Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą” dostępna jest tutaj.