Sprawdzony przepis na domowy chleb na zakwasie. Prosty sposób nawet dla tych, którzy jeszcze nigdy sami nie piekli chleba.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Wyciągnij zakwas z lodówki na przynajmniej 2 godziny lub dłużej tak by go ocieplić w temperaturze pokojowej.
2. W naczyniu wymieszaj mąki.
3. W lekko ciepłej wodzie rozpuść sól.
4. Jedną część wody dodaj do słoika z zakwasem i dokładnie wymieszaj tak by rozpuścić zakwas w wodzie. Dodaj cały rozpuszczony zakwas wraz z resztką wody do wody i dokładnie wymieszaj z mąką, tak by uzyskać jednolitą konsystencje.
5. Odłóż małą część ciasta około 80-100 gr na kolejny chleb.
6. Wysmaruj formę do wypieków tłuszczem.
7. Podziel ciasto na połowę i przetransportuj do foremek.
8. Włóż foremki z chlebem przykryte kuchennym ręcznikiem, oraz zakwas do piekarnika i zapal światło, to ci da kontrole nad temperaturą. Jeśli masz bardzo ciepłe miejsce w domu np. kotłownie lub suszarnie, ze stałą temperaturą bez przeciągów, to też jest dobrym miejscem do wyrastania chleba. Chleb powinien wyrastać około 4-7 godzin, wszystko zależy od temperatury. Gdy chleb wyrośnie czyli podwoi lub więcej swoją objętość (nie powinien wypłynać z formy, ale może być wyższy niż forma), wyciągnij foremki z chlebem z piekarnika, jeśli stosujesz tą metodę wyrastania.
9. Włącz piekarnik na 220 stopni na grzanie góra dół, lub tylko dół jeśli nie możesz tej pierwszej opcji. Nie włączaj termoobiegu, za bardzo wysusza chleb. Włóż na dolną półkęw piekarniku naczynie z wodą do parowania. Gdy piekarnik się nagrzeje włóż na środkową półkę chleb do upieczenia.
10. Piecz około 45 do 55 minut. Każdy domowy chleb jest trochę inny więc przetestuj kilka wersji czasu pieczenia odpowiednią dla twojego piekarnika i tyle piecz ile uznasz za dobre dla ciebie.
11. Po upieczeniu chleba spróbuj delikatnie ale pewnymi ruchami wyjąć chleb z foremki, jeśli się nie da, nie rób tego bardzo siłowo, daj sobie czas i obróć chleb w foremce do góry nogami na 20-30 minut i spróbuj ponownie.
12. Gdy już chleb wyciągniesz odstaw go na kratkę pod kuchennym ręcznikiem do wystygnięcia na co najmniej 1,5 do 2 godzin.
Chleb na zakwasie gotowy!
Uwagi: To jest przepis na dwie foremki rozmiaru szerokość 10 cm, długość 20 cm, wysokość 7 cm. Jeśli masz inne wymiary zwiększ lub zmniejsz proporcje w przepisie.
Więcej przepisów na ajurwedyjskie dania i przekąski znajdziesz w kategorii Przepisy
Ciekawi Cię to jak Ajurweda podchodzi do przypraw? Zajrzyj do naszego ebooka Przyprawy w Ajurwedzie
1 Comment
W przepisie chleb na zakwasie , proponuję zamiast mąki pszennej użyć mąki orkiszowej.
Pozdrawiam Bogdan.