Łacińska nazwa: Brassica nigra
smak: ostry
rozgrzewa, ma ostry posmak, balansuje Vatę i Kaphę, podnosi Pittę.
Szczególnie dobra dla Kaphy.
Dlaczego warto jej używać?
- usuwa toksyny ze stawów
- dobra dla układu ruchu
- dobra na niskie ciśnienie krwi
- wspomaga trawienie
- wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga śledzionę w produkcji białych krwinek
- w postaci oleju wzmaga cyrkulację krwi
- dobra przyprawa na zimę
- dobra dla Kaphy, wzmaga metabolizm, redukuje zatrzymanie wody w organizmie
- na zimne dłonie i nogi: podgrzany olej musztardowy – na zimę: podgrzany olej na ciało przed prysznicem
Na dolegliwości
- na ból w mięśniach i stawach nóg, na zatrzymanie wody w nogach: namaczaj ręce i nogi w misce z gorąca wodą i 2 ł gorczycy zawiniętej w szmatkę
- na artretyczne stawy: nacieraj olejem musztardowym, pomoże rozbić kryształy powodujące tarcie
- na przewlekły kaszel: zmieszaj po 1/2 ł zmielonej gorczycy i zmielonego imbiru z 1 ł miodu i jedz powoli, 2-3 razy dziennie
Przeciwwskazania
Nie łącz z mlekiem i śmietaną!
W kuchni
Pasuje do większości wytrawnych dań, wprowadza delikatnie ostry smak do dań warzywnych i strączkowych. Do ryb lepsza jest czerwona/brązowa gorczyca.
Prosty przepis
Duszona czerwona papryka
Kroimy paprykę w grube paski. Rozgrzewamy masło klarowane lub olej, wrzucamy kmin i czarną gorczycę, prażymy aż zacznie strzelać.
Dodajemy paprykę, dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy soli i pestki dyni. Wybornie smakuje z dodatkiem garam masali. Tak przygotowana papryka jest lekka i stymuluje pracę jelit.