Czarna gorczyca - Co to jest i dlaczego warto jej używać?
Deser ze słonecznika i pomarańczy
3 września 2020
Biznes szaman. Rozmowa z Marian Nielsen-Joos
3 września 2020

Czarna gorczyca

3 września 2020

Łacińska nazwa: Brassica nigra
smak: ostry
rozgrzewa, ma ostry posmak, balansuje Vatę i Kaphę, podnosi Pittę.

Szczególnie dobra dla Kaphy.

Dlaczego warto jej używać?

  • usuwa toksyny ze stawów
  • dobra dla układu ruchu
  • dobra na niskie ciśnienie krwi
  • wspomaga trawienie
  • wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga śledzionę w produkcji białych krwinek
  • w postaci oleju wzmaga cyrkulację krwi
  • dobra przyprawa na zimę
  • dobra dla Kaphy, wzmaga metabolizm, redukuje zatrzymanie wody w organizmie
  • na zimne dłonie i nogi: podgrzany olej musztardowy – na zimę: podgrzany olej na ciało przed prysznicem

Na dolegliwości 

  • na ból w mięśniach i stawach nóg, na zatrzymanie wody w nogach: namaczaj ręce i nogi w misce z gorąca wodą i 2 ł gorczycy zawiniętej w szmatkę
  • na artretyczne stawy: nacieraj olejem musztardowym, pomoże rozbić kryształy powodujące tarcie
  • na przewlekły kaszel: zmieszaj po 1/2 ł zmielonej gorczycy i zmielonego imbiru z 1 ł miodu i jedz powoli, 2-3 razy dziennie

Przeciwwskazania

Nie łącz z mlekiem i śmietaną!

W kuchni

Pasuje do większości wytrawnych dań, wprowadza delikatnie ostry smak do dań warzywnych i strączkowych. Do ryb lepsza jest czerwona/brązowa gorczyca.

Prosty przepis

Duszona czerwona papryka
Kroimy paprykę w grube paski. Rozgrzewamy masło klarowane lub olej, wrzucamy kmin i czarną gorczycę, prażymy aż zacznie strzelać.

Dodajemy paprykę, dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy soli i pestki dyni. Wybornie smakuje z dodatkiem garam masali. Tak przygotowana papryka jest lekka i stymuluje pracę jelit.

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących