Jolly Tea – ajurwedyjska herbata poprawiająca nastrój

Jolly tea to przepis wspaniałego kucharza ajurwedyjskiego, od którego miałam przyjemność się uczyć.

Przepis idealny na zimowe wieczory, kiedy nastrój trochę gorszy.

Potrzebujesz:

  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżki cukru palmowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1/2 litra soku jabłkowego dobrej jakości
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

1. Zagotuj wodę z cukrem.

Dodaj zmielone przyprawy, pogotuj na wolnym ogniu 3-5 minut.

2. Dodaj sok jabłkowy i pozostałe dwie przyprawy.

Zestaw z ognia i zaparzaj pod przykryciem jeszcze chwilę. Rozgrzewający, bezalkoholowy grzaniec ajurwedyjski gotowy.

Dla Vaty Jolly tea może być bardziej słodki, dla Pitty warto dodać mniej przypraw. Dla Kaphy na diecie – najlepiej serwować bez cukru.


To, w jaki sposób przyprawiamy dania, ma ogromne znaczenie w Ajurwedzie. Dowiedz się więcej z wpisu Jak używamy przypraw w kuchni ajurwedyjskiej?

Jeśli zastanawiasz się czy fast food może mieć jakiś związek z Ajurwedą, zajrzyj do naszego wpisu Czy śniadanie w McDonaldzie może być ajurwedyjskie?