Kasza jaglana z anyżem, jabłkiem i mleczkiem kokosowym
Upma – słone śniadanie
2 września 2020
Czatnej z kolendry lub mięty
3 września 2020

Kasza jaglana z anyżem, jabłkiem i mleczkiem kokosowym

2 września 2020

Kasza jaglana z anyżem, jabłkiem i mleczkiem kokosowym to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu kasza jaglana… a do tego pyszna w smaku.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • jabłko, gruszka lub śliwki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 duża gwiazdka anyżu
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy

1. Przygotuj wrzącą wodę.

2. Wsyp kaszę do garnka i mieszaj parę minut na wolnym ogniu, aż kasza się upraży, lekko zmieni kolor i zapach. Dolej trochę wody do garnka, na tym etapie kasza będzie bulgotać i trochę chlapać, zestaw ją z ognia. Poczekaj aż się uspokoi i odlej wodę.

Prażenie sprawia, że kasza jest bardziej rozgrzewająca. Dlatego jeśli masz kłopot z nadmiernym ciepłem, nie praż kaszy. W takim układzie zalej kaszę wrzącą wodą, pogotuj dosłownie kilkanaście sekund i odlej wodę.

3. Teraz dolej gorącą wodę i mleczko kokosowe.

4. Dodaj obrane ze skórki jabłko (lub gruszkę/śliwkę), anyż, sól i kurkumę. Zamieszaj i przykryj.

Gotuj na wolnym ogniu bez mieszania i odkrywania aż cała woda się wchłonie.

Kasza jaglana z anyżem, jabłkiem i mleczkiem kokosowym gotowa.

Podawaj z odrobiną masła klarowanego.


Szukasz jeszcze więcej inspiracji na zdrowe śniadania? Wypróbuj przepis na płatki orkiszowe na słono

Więcej ajurwedyjskich przepisów możesz znaleźć w kursach online. Sprawdź jakie kursy masz do wyboru i znajdź coś dla siebie

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących