Kasza jaglana z anyżem, jabłkiem i mleczkiem kokosowym to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu kasza jaglana… a do tego pyszna w smaku.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- jabłko, gruszka lub śliwki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 duża gwiazdka anyżu
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
1. Przygotuj wrzącą wodę.
2. Wsyp kaszę do garnka i mieszaj parę minut na wolnym ogniu, aż kasza się upraży, lekko zmieni kolor i zapach. Dolej trochę wody do garnka, na tym etapie kasza będzie bulgotać i trochę chlapać, zestaw ją z ognia. Poczekaj aż się uspokoi i odlej wodę.
Prażenie sprawia, że kasza jest bardziej rozgrzewająca. Dlatego jeśli masz kłopot z nadmiernym ciepłem, nie praż kaszy. W takim układzie zalej kaszę wrzącą wodą, pogotuj dosłownie kilkanaście sekund i odlej wodę.
3. Teraz dolej gorącą wodę i mleczko kokosowe.
4. Dodaj obrane ze skórki jabłko (lub gruszkę/śliwkę), anyż, sól i kurkumę. Zamieszaj i przykryj.
Gotuj na wolnym ogniu bez mieszania i odkrywania aż cała woda się wchłonie.
Kasza jaglana z anyżem, jabłkiem i mleczkiem kokosowym gotowa.
Podawaj z odrobiną masła klarowanego.
Szukasz jeszcze więcej inspiracji na zdrowe śniadania? Wypróbuj przepis na płatki orkiszowe na słono
Więcej ajurwedyjskich przepisów możesz znaleźć w kursach online. Sprawdź jakie kursy masz do wyboru i znajdź coś dla siebie