Płatki orkiszowe na słono

Sporo osób się dziwi, że płatki orkiszowe można przyrządzić w wersji innej niż słodka. To przepis, który pięknie równoważy trzy dosze. Możesz go lekko zmodyfikować w zależności od tego, jaka dosza u Ciebie dominuje.

Vata może dodać więcej soku z cytryny i imbiru, Pitta mniej tłuszczu i soli, a Kapha nie musi żałować w tym daniu chilli i pieprzu.

Składniki:

  • 100 gram płatków orkiszowych
  • 400 ml wody
  • mały kawałek marchewki
  • mały kawałek selera naciowego
  • mały kawałek cukinii
  • 3 liście szpinaku
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczki Lakszmi Masala (tutaj znajdziesz przepis na lakszmi masala)
  • 1 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli

 

1. Do garnka dodaj masło klarowane. Na rozgrzane masło dodaj kumin i smaż aż lekko zmieni kolor na lekko brązowy lub zacznie delikatnie strzelać.

2. Dodaj kurkumę oraz warzywa i dokładnie wymieszaj.

3. Po 3 minutach dodaj płatki i wymieszaj. Dodaj Lakszmi masalę, len, gorącą wodę oraz sól. Przykryj i doprowadź do wrzenia.

4. Zmniejsz na ogień na minutę i gotuj pod przykryciem nie mieszając około 15 minut.

 


Jeśli masz jeszcze sporo szpinaku, polecam Ci mój ulubiony przepis na naleśniki ze szpinakiem i adżłanem

Pierwszym elementem gotowania są… zakupy! Dowiedz się jak robić zakupy i zdrowo się odżywiać