Składniki:
1. Rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego, dodaj kmin i gorczycę, przypraż aż zaczną strzelać. Dodaj listki curry, kurkumę i pokrojone warzywa.
Przysmaż warzywa, żeby dobrze wymieszały się z przyprawami i nabrały ładnego koloru. Po chwili dodaj gorącą wodę i duś parę minut pod przykryciem.
Jeśli wybrałaś delikatne warzywa, takie jak zielony groszek czy szparagi, wystarczy zalać je gorącą wodą i odstawić, żeby zachować ich smak i konsystencję.
2. W garnku rozgrzej 3 łyżki ghee, dodaj wybraną kaszę i praż ciągle mieszając, aż kasza nabierze przyjemnego orzechowego aromatu i pięknego złocistego koloru.
3. Do kaszy stopniowo dodawaj przygotowany wcześniej gorący „wywar warzywny” ciągle mieszając. Dodaj cukier, cytrynę, rodzynki i sól do smaku. Gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem przez 3-5 minut aż kasza wchłonie wodę.
4. Upma gotowa, podawaj jak wyżej, w formie z miseczek, posypane zieloną pietruszką (rozgrzewa) lub kolendrą (ochładza).
Więcej praktycznych przepisów znajdziesz w kursie Rok z Ajurwedą. Zajrzyj na stronę kursu i dowiedz się więcej
kasz jeszcze więcej inspiracji na zdrowe śniadania? Wypróbuj przepis na płatki orkiszowe na słono