Duszona papryka to świetna, lekkostrawna wersja tego dość wymagającego warzywa.
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki garam masali – mieszanki przypraw
- 1 łyżka orzeszków pinii lub pestek dyni
- 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1 łyżka sezamu
- sól do smaku
1. Pokrój paprykę w długie i cienkie kawałki.
2. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii lub nasiona dyni. Przełóż do miseczki.
3. Rozgrzej oliwę, dodaj kmin i czarną gorczycę. Podpraż chwilę aż nabiorą ładnego aromatu, a gorczyca zacznie strzelać. Dodaj garam masalę i paprykę, dobrze wymieszaj i przykryj.
4. Duś pod przykryciem kilka minut, aż papryka będzie miękka. Pod koniec dodaj orzeszki pinii lub pestki dyni, sezam i posól do smaku.
Duszona papryka to proste i pyszne danie, polecam.
Więcej przepisów na ajurwedyjskie dania i przekąski znajdziesz w kategorii Przepisy
Jeśli masz chęć na obiad ze szpinaku, polecam Ci mój ulubiony przepis na naleśniki ze szpinakiem i adżłanem