Ajurweda dużą wagę przywiązuje do tego jak wyglądają potrawy.
To właśnie zmysł wzroku jest jednym z pierwszych, które przekazują informacje o posiłku.
Gotowanie ryżu jest prawdziwą sztuką. Na powierzchni ryżu pojawią się małe dziurki, którymi ryż odprowadza wodę i parę z dna garnka.
Gotujący się ryż tworzy sieć tuneli, podobnych do tych, jakie w ziemi tworzy dżdżownica.
Sprawiają one, że para woda wydostaje się na zewnątrz, a niemieszany ryż uzyskuje idealną konsystencję i zachowuje pełne ziarna.
Zerknijcie na przepis na apetyczny, pomarańczowy ryż!
Składniki:
1. Płuczemy ryż na sitku, zostawiamy chwilę do odsączenia.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce lub drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane (nada piękny aromat naszej potrawie), wrzucamy nasiona kolendry i chwilkę podsmażamy. Dodajemy startą marchewkę, chwilkę podsmażamy.
3. Dodajemy przepłukany i odsączony ryż, dobrze mieszamy, po czym dolewamy gorącą wodę. Solimy do smaku.
4. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając i nie odkrywając ryżu.
Jakie właściwości ma kolendra w ujęciu Ajurwedy? Sprawdź nasz artykuł Kolendra – przyprawa ochładzająca
Najważniejsze przyprawy w kuchni ajurwedyjskiej znajdziesz w darmowym ebooku Przyprawy w Ajurwedzie