Ryż z marchewką i kolendrą

Ajurweda dużą wagę przywiązuje do tego jak wyglądają potrawy.

To właśnie zmysł wzroku jest jednym z pierwszych, które przekazują informacje o posiłku.

Gotowanie ryżu jest prawdziwą sztuką. Na powierzchni ryżu pojawią się małe dziurki, którymi ryż odprowadza wodę i parę z dna garnka.

Gotujący się ryż tworzy sieć tuneli, podobnych do tych, jakie w ziemi tworzy dżdżownica.

Sprawiają one, że para woda wydostaje się na zewnątrz, a niemieszany ryż uzyskuje idealną konsystencję i zachowuje pełne ziarna.

Zerknijcie na przepis na apetyczny, pomarańczowy ryż!

 

Składniki:

  • 1 filiżanka ryżu basmati
  • 2 i 1/8 filiżanki gorącej wody
  • 2 małe marchewki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do podania

 

1. Płuczemy ryż na sitku, zostawiamy chwilę do odsączenia.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce lub drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane (nada piękny aromat naszej potrawie), wrzucamy nasiona kolendry i chwilkę podsmażamy. Dodajemy startą marchewkę, chwilkę podsmażamy.

3. Dodajemy przepłukany i odsączony ryż, dobrze mieszamy, po czym dolewamy gorącą wodę. Solimy do smaku.

4. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając i nie odkrywając ryżu.

 


Jakie właściwości ma kolendra w ujęciu Ajurwedy? Sprawdź nasz artykuł Kolendra – przyprawa ochładzająca

Najważniejsze przyprawy w kuchni ajurwedyjskiej znajdziesz w darmowym ebooku Przyprawy w Ajurwedzie