Jak zrobić masło klarowane – filmik

Przepis na masło klarowane (ghee)

Na podstawie poniższych proporcji otrzymasz 1-1,5 szklanki masła klarowanego:

  • trzy kostki masła (200 g) dobrej jakości
  • garnek o grubym dnie
  • ceramiczny pojemnik
  • siteczko o drobnych oczkach
  • kawałek gazy lub jedna warstwa płatka kosmetycznego

1. Do garnka dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu.

Proces klarowania takiej ilości masła masła tym sposobem może potrwać około 15-20 minut.

2. Nie zbieraj piany, nie mieszaj, nie ma takiej potrzeby. 

Przede wszystkim słuchaj. Przez cały czas masło śpiewa, czyli wydaje z siebie najróżniejsze odgłosy. Bulgocze, pomrukuje, czasem strzela.

Zobaczysz, że na dnie garnka będzie przypalony, brązowy osad. To zupełnie naturalne zjawisko, wytrącania się z masła tego wszystkiego, co nie jest tłuszczem.

3. W końcu przyjdzie taki moment, że masło zamilknie.

Słuchaj uważnie.  Jeśli masz dobry słuch, tak jak Vata, usłyszysz to bez problemu.

Jeśli masz wątpliwości, zaobserwuj kolor masła i jego zapach.

Gotowe masło ma przejrzysty, złocisty kolor i piękny zapach, a wytrącony na dnie osad jasnobrązowy kolor.

Nie do końca sklarowane masło jest nadal dość mętne, bardziej żółte niż złociste, nie ma wyraźnego zapachu, a osad na dnie garnka ma bardzo jasny kolor.

Z kolei przeciągnięte czyli zbyt długo klarowane masło, będzie miało ciemnopomarańczowy kolor, lekko przypalony zapach i ciemnobrązowy, przypalony osad na dnie garnka.

Kiedy klarujesz masło, przejścia między tymi trzema stanami dzieją się bardzo szybko. Minuta lud dwie za długo daje masło palone, zamiast klarowanego.

Dlatego też na samym początku klarowania masła możesz spokojnie zająć się czymś innym. Nie musisz nad nim stać, tym bardziej, że dla niektórych stanie przy maśle oznacza silną pokusę mieszania i odcedzania. Jednak przy końcu, bądź uważna.

Przede wszystkim słuchaj, a w miarę potrzeby posiłkuj się wzrokiem i węchem, żeby w odpowiednim momencie zdjąć masło z ognia.

4. Kiedy masło jest gotowe, zestaw je z ognia.

Od razu przelej do ceramicznego pojemnika. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przykryj kawałkiem gazy lub warstwą płatka kosmetycznego.

 


Szukasz przepisu na pyszną i odżywczą zupę? Może Cię zainteresować nasz przepis na ajurwedyjską zupę z dyni

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z Ajurwedą, zapraszam Cię do obejrzenia nagrania Pierwsze kroki w Ajurwedzie