Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)
  • Home
  • O nas
  • Szkoła Ajurwedy
    • Szkoła Ajurwedy część 1
    • Szkoła Ajurwedy część 2
    • Szkoła Ajurwedy część 3
  • Sklep
    • Kursy online
    • Książki
  • Media
    • Blog
    • Podcast
  • Kontakt
0

0,00 zł

Zaloguj się
✕

Ajurwedyjska zupa krem z dyni

  • Strona główna
  • Blog
  • Ajurwedyjska zupa krem z dyni
Kulki z daktyli i prażonego słonecznika
13 sierpnia 2020
Rozgrzewająca kasza jęczmienna z burakami
13 sierpnia 2020
13 sierpnia 2020
Kategorie
  • Blog
  • Przepisy
Tagi

Krem z dyni to moja ulubiona ajurwedyjska zupa na późne lato, jesień i początek zimy. Pomaga się ugruntować po lecie pełnym ruchu i zmian.

Składniki:

  • ok 700 dag słodkiej i soczystej dyni (waga ze skórką i nasionami)
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczki kolendry
  • szczypta cayenne
  • masło klarowane lub oliwa
  • sól do smaku
  • ok 1,5 litra wrzącej wody

1. Dynię i pozostałe warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Każde warzywo układamy osobno, gdyż w równych momentach trafią one do garnka.

2. Rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, wrzucamy kmin i świeży imbir pokrojony w kostkę, po chwili dodać kolendrę. Smażymy chwilę, ciągle mieszając, aż przyprawy nabiorą ładnego aromatu i delikatnego koloru.

3. Do przypraw dodajemy pokrojone ziemniaki, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Ponownie mieszamy, dodajemy marchewkę i kilka łyżek gorącej wody. Wszystko dusimy pod przykryciem.

4. Po kilku minutach dodajemy ok litra wrzącej wody i pokrojoną dynię. Dodajemy kurkumę i szczyptę cayenne. Ilość wody zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.

5. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na końcu gotowania, jeśli lubimy odświeżającą ostrość imbiru, doprawiamy imbirem i solą do smaku. Miksujemy na krem.

Dla Vaty można zrobić bardziej płynną wersję – dodać więcej wody i jeśli Vata ma takie życzenie, zaserwować z dodatkową porcją masła klarowanego.

Dla Pitty odpowiednia będzie łągodniejsza wersja, z mniejszą ilością ostrego smaku.

Słodszą wersję zupy, odpowiednią dla Vatty i Pitty, można uzyskać używając zamiast ziemniaka – słodkiego ziemniaka.

Dla Kaphy przygotowujmy gęstszą wersję, może być bardziej imbirowa, rozgrzewająca i pobudzająca trawienie.

Ta ajurwedyjska zupa, dzięki dyni w składzie odżywia, balansuje i wzmacnia.


W Ajurwedzie oprócz doboru przypraw, ważna jest jakość produktów używanych w daniach. Sprawdź wpis Jak robić zakupy?

Jeśli chcesz poznać zupę z dyni z innej strony, zajrzyj do naszego przepisu na zupę z dyni z polsko-włoską nutą

Udostępnij

Powiązane wpisy

1 września 2023

Czulej w stomatologii, czyli Ajurweda dla dentystek


Czytaj dalej
14 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Magda


Czytaj dalej
13 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Agnieszka


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #192:
    O uzdrawianiu relacji z pieniędzmi. 
    19 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #191:
    Dosze w gastronomii i zaleceń ciąg dalszy.
    16 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #190:
    Dom na źródle, czyli świadomość obfitości.
    12 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #189:
    Bezsenność w gastronomii.
    9 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #188:
    Świat wahadeł, czyli jak nie rozdawać swojej energii.
    5 września 2023

Szukaj na stronie

✕
o biznesie holistycznie na bloga – boczny

O biznesie holistycznie


Szkoła Ajurwedy


Ajurweda dla początkujących na bloga – banner boczny

Ajurweda dla początkujących


Odporność z Ajurwedą


Panchakarma


Oczyszczanie z Ajurwedą


Psychologia ajurwedyjska


Vata Ciało i umysł


Pitta Ciało i umysł


Kapha Ciało i umysł


Zioła w Ajurwedzie


Odchudzanie z Ajurwedą


Zdrowa tarczyca z Ajurwedą

Dołącz do grupy

Rok z Ajurwedą

Kategorie wpisów

  • Ajurweda jako zawód
  • Ajurweda na świecie
  • Ajurweda od podstaw
  • Biznes
  • Blog
  • Diagnoza w Ajurwedzie
  • Dosze
  • Historie przemian z Ajurwedą
  • Inspiracje
  • Kapha
  • Medytacje
  • Oczyszczanie z Ajurwedą
  • Odchudzanie z Ajurwedą
  • Odporność
  • Odżywianie
  • Panchakarma
  • Pitta
  • Podcast
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Psychologia ajurwedyjska
  • Recenzje
  • Refleksje
  • Rozmowy
  • Vata
  • Webinary
  • Youtube
  • Zdrowa tarczyca z Ajurwedą
  • Zioła ajurwedyjskie

O Agni Ajurweda

Początkowo Ajurweda była dla nas jedynie pasją, zajęciem, któremu oddawaliśmy się w wolnych chwilach. Przyszedł moment, w którym zapragnęliśmy zajmować się tylko Ajurwedą - na każdej płaszczyźnie życia - tej prywatnej i tej zawodowej.

Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności
Regulamin

Facebook

Kontakt

Szkoła Ajurwedy Maria Nowak-Szabat

NIP: 6371932451

ul. Plac Jagielloński 6
16-120 Krynki

kontakt@agni-ajurweda.pl

Zapisz się do Agnilettera

© 2020 Agni Ajurweda. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
Zaloguj się
0

0,00 zł

  • No translations available for this page