Ajurweda przywiązuje dużą wagę do jamy ustnej, a temat płukania ust olejem staje się coraz bardziej popularny. Zapraszam Cię do mini cyklu artykułów poświęconych tej praktyce. W tej części dowiesz się, jakie informacje możesz wyczytać ze swojego języka, jak działa olej na jamę ustną i nie tylko.
Jama ustna jest uznawana w Ajurwedzie za pierwszy etap trawienia. Jest to miejsce, od którego zaczyna się nie tylko dobre trawienie wszystkiego, ale też odporność, czyli pierwsza reakcja immunologiczna na świat zewnętrzny.
Oprócz tego, kiedy trawienie się kończy, idziesz spać, to wtedy jama ustna jest też końcem układu, który wydala. Czyli jest początkiem, kiedy jesz, a końcem, kiedy po procesie trawienia chcesz pozbyć się resztek. Oczywiście z jednej strony pozbywasz się resztek poprzez wypróżnienia, stolec, mocz, ale także wydalasz górą, bo z układu pokarmowego, toksyny i pozostałości po trawieniu, wyrzucają się na język w postaci nalotu.
Nalot na języku jest bardzo ciekawym miernikiem tego, jak zdrowy jest człowiek. Warto obserwować swój język codziennie. Zauważ to, ile jest nalotu, jaki ma kolor, jaką ma strukturę. W ten sposób możesz dowiedzieć się czegoś bardzo ważnego o układzie pokarmowym.
Nalot występuje u każdego człowieka, może być on większy, mniejszy, może mieć różne kolory, ale niezmienny jest fakt, że jest zawsze rano na języku. Zaobserwuj go jutro rano na czczo, jeszcze zanim cokolwiek przyjmiesz do środka.
Tak samo, jak nalot, tak samo po trawieniu przez noc, ciało produkuje śluz. Jeśli Twoja dieta jest nieodpowiednia, to razem z nalotem wytwarza się śluz, który osadza się w gardle i przechodzi wyżej do zatok. Niektórzy to czują w gardle, wstają rano i mają potrzebne przełknięcia, czują, jakby im stanęła w gardle taka kluska i nie są w stanie tego przełknąć.
Na pewno znasz uczucie, gdy podczas kataru on spływa do gardła. Tylko w przypadku kataru to można przełknąć, a w przypadku pozostałości po trawieniu, jeśli dieta jest źle dobrana albo jeśli ktoś ma takie predyspozycje, to tego się nie da niczym zniwelować.
Ten nadmiar śluzu wiąże się z tym, że całe trawienie działa trochę gorzej, być może są błędy w diecie, za dużo nabiału, zbyt późne jedzenie, dieta nieodpowiednia do pory roku. A może po prostu byłaś na urodzinach, świętowałaś, zaszalałaś i w efekcie tego, pojawia się ten nadmiar.
To, co robi olej, to w pierwszej kolejności usuwa to wszystko, co gromadzi się w jamie ustnej, czyli ten nalot, śluz z policzków i z pierwszych części gardła. Gdy ssiesz olej, to zaczynasz intensywnie wydzielać ślinę i cały układ pokarmowy reaguje tak, jakby zaraz miał coś dostać. W konsekwencji ten proces trawienia się rozpoczyna i śluz z gardła podnosi się do jamy ustnej. Jest wtedy łatwiej to odchrząknąć i wypluć.
Ajurweda jest jednym z najstarszych systemów medycznych świata i korzeniem wielu naturalnych medycyny takich jak medycyna chińska, czy medycyna ludowa europejska.
W Ajurwedzie oleju używa się w wielu zabiegach oczyszczających ciało. Korzysta się z jego zdolności do działania jak rozpuszczalnik. Olej rozpieszcza inne substancje. Te rzeczy, które się z nim rozpuszczają, wchłania w siebie i pomaga je z organizmu wyciągnąć.
Ajurweda ma kilkanaście różnych sposobów i przypadków, w których stosuje się olej jako swego rodzaju magnes, rozpuszczalnik dla toksyn, po to, żeby te toksyny wyciągnąć.
Dla przykładu jest zabieg oczyszczania oczu przy pomocy masła klarowanego, które też jest tłuszczem. Zabieg polega na wlewaniu oleju na głowę, do specjalnie zrobionej „czapki”. Są także zabiegi polegające na przyjmowaniu masła klarowanego albo oleju do wewnątrz ciała, gdzie chodzi dokładnie o to samo. I właśnie wariantem tego jest przyjmowanie oleju do jamy ustnej, gdzie rozpuszcza to wszystko, co się w nim może rozpuścić, czyli wszystkie toksyny, które się rozpuszczają w tłuszczach.
Ta praktyka ściąga je z ciała. Ściąga również bakterie, które potem razem z innymi niepożądanymi substancjami zostają usunięte z organizmu poprzez wyplucie oleju.
Mogę to porównać do czyszczenia piekarnika. Jest to bardzo trudny proces, chyba że masz dobry sposób na to, żeby rozpuścić ten zaschnięty, pieczony wielokrotnie tłuszcz. Jak masz dobry sposób, to czyszczenie piekarnika jest bardzo łatwe, jak próbujesz robić to tylko wodą, to jest to droga przez mękę.
Dlatego Ajurweda odkryła sposoby wykorzystywania oleju, jako rozpuszczalnika dla tych starych zanieczyszczeń, które są w ciele, w układzie pokarmowym, w jelitach, lub są widoczne gołym okiem. Ale także w czyszczeniu ze szkodliwych bakterii, resztek pokarmowych i różnego rodzaju drobinek, których nie widzimy, a są.