Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)
  • Home
  • O nas
  • Szkoła Ajurwedy
    • Szkoła Ajurwedy część 1
    • Szkoła Ajurwedy część 2
    • Szkoła Ajurwedy część 3
  • Sklep
    • Kursy online
    • Książki
  • Media
    • Blog
    • Podcast
  • Kontakt
0

0,00 zł

Zaloguj się
✕

Pasta z bakłażana

  • Strona główna
  • Blog
  • Pasta z bakłażana
Potrawka z kalafiora i ziemniaków
13 sierpnia 2020
Aromatyczna zimowa kapusta
13 sierpnia 2020
13 sierpnia 2020
Kategorie
  • Blog
  • Przepisy
Tagi

Pasta z bakłażana doskonale sprawdzi się jako pasta do chleba lub jako dodatek do dań. Smakuje świetne serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. To przyjemna, wzmacniająca dla ciała i lekkostrawna propozycja, której ciężko się oprzeć. 

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki rozmarynu
  • 4-5 gałązek tymianku
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Przekrój bakłażana na pół, ale nie odcinaj zielonego ogonka.
3. Każdą połówkę natnij głęboko w kratkę od wewnętrznej strony i polej lekko oliwą z oliwek.
3. Przetnij ząbek czosnku i nasmaruj nim każdą połówkę bakłażana. Włóż każdą połówkę czosnku do nacięć w bakłażanie. Natrzyj każdą z połówek bakłażana solą, pieprzem i przyprawami. Potem złóż obie połówki tak, by wszystko zostało w środku.
4. Zawiń bakłażana w papier do pieczenia i piecz w piekarniku około 45 do 55 minut (w zależności od wielkości). Po upieczeniu odwiń papier i usuń twarde łodygi, miękkie pozostaw. Trzymając ogonek bakłażana, używając łyżki wyskrob środek, tak by oddzielić od skóry.
5. Rozgrzej patelnię i dodaj małą ilość oliwy. Następnie dodaj bakłażana i odparuj go.
6. Po kilku minutach, przenieś go na deskę i posiekaj. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, przenieś go do miski i wystudź.
7. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dopraw solą w zależności od tego, czy uznasz, że jeszcze jej potrzebuje.


Ajurweda przykłada dużą wagę do przypraw w diecie. Jak ich używać? Mówi o tym wpis Jak przyprawić swoje życie? 

Jeśli chcesz się nauczyć jak stosować Ajurwedę w codziennym życiu, sprawdź nasz kurs Rok z Ajurwedą

Udostępnij

Powiązane wpisy

1 września 2023

Czulej w stomatologii, czyli Ajurweda dla dentystek


Czytaj dalej
14 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Magda


Czytaj dalej
13 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Agnieszka


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #195:
    Jak jechać na wakacje do Grecji i nie przytyć.
    30 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #194:
    Kto tu rządzi?
    Świadomość i wolność w świecie technologii.
    26 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #193:
    Samoakceptacja złości.
    23 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #192:
    O uzdrawianiu relacji z pieniędzmi. 
    19 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #191:
    Dosze w gastronomii i zaleceń ciąg dalszy.
    16 września 2023

Szukaj na stronie

✕
o biznesie holistycznie na bloga – boczny

O biznesie holistycznie


Szkoła Ajurwedy


Ajurweda dla początkujących na bloga – banner boczny

Ajurweda dla początkujących


Odporność z Ajurwedą


Panchakarma


Oczyszczanie z Ajurwedą


Psychologia ajurwedyjska


Vata Ciało i umysł


Pitta Ciało i umysł


Kapha Ciało i umysł


Zioła w Ajurwedzie


Odchudzanie z Ajurwedą


Zdrowa tarczyca z Ajurwedą

Dołącz do grupy

Rok z Ajurwedą

Kategorie wpisów

  • Ajurweda jako zawód
  • Ajurweda na świecie
  • Ajurweda od podstaw
  • Biznes
  • Blog
  • Diagnoza w Ajurwedzie
  • Dosze
  • Historie przemian z Ajurwedą
  • Inspiracje
  • Kapha
  • Medytacje
  • Oczyszczanie z Ajurwedą
  • Odchudzanie z Ajurwedą
  • Odporność
  • Odżywianie
  • Panchakarma
  • Pitta
  • Podcast
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Psychologia ajurwedyjska
  • Recenzje
  • Refleksje
  • Rozmowy
  • Vata
  • Webinary
  • Youtube
  • Zdrowa tarczyca z Ajurwedą
  • Zioła ajurwedyjskie

O Agni Ajurweda

Początkowo Ajurweda była dla nas jedynie pasją, zajęciem, któremu oddawaliśmy się w wolnych chwilach. Przyszedł moment, w którym zapragnęliśmy zajmować się tylko Ajurwedą - na każdej płaszczyźnie życia - tej prywatnej i tej zawodowej.

Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności
Regulamin

Facebook

Kontakt

Szkoła Ajurwedy Maria Nowak-Szabat

NIP: 6371932451

ul. Plac Jagielloński 6
16-120 Krynki

kontakt@agni-ajurweda.pl

Zapisz się do Agnilettera

© 2020 Agni Ajurweda. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
Zaloguj się
0

0,00 zł

  • No translations available for this page