Pasta z bakłażana doskonale sprawdzi się jako pasta do chleba lub jako dodatek do dań. Smakuje świetne serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. To przyjemna, wzmacniająca dla ciała i lekkostrawna propozycja, której ciężko się oprzeć.
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Przekrój bakłażana na pół, ale nie odcinaj zielonego ogonka.
3. Każdą połówkę natnij głęboko w kratkę od wewnętrznej strony i polej lekko oliwą z oliwek.
3. Przetnij ząbek czosnku i nasmaruj nim każdą połówkę bakłażana. Włóż każdą połówkę czosnku do nacięć w bakłażanie. Natrzyj każdą z połówek bakłażana solą, pieprzem i przyprawami. Potem złóż obie połówki tak, by wszystko zostało w środku.
4. Zawiń bakłażana w papier do pieczenia i piecz w piekarniku około 45 do 55 minut (w zależności od wielkości). Po upieczeniu odwiń papier i usuń twarde łodygi, miękkie pozostaw. Trzymając ogonek bakłażana, używając łyżki wyskrob środek, tak by oddzielić od skóry.
5. Rozgrzej patelnię i dodaj małą ilość oliwy. Następnie dodaj bakłażana i odparuj go.
6. Po kilku minutach, przenieś go na deskę i posiekaj. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, przenieś go do miski i wystudź.
7. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dopraw solą w zależności od tego, czy uznasz, że jeszcze jej potrzebuje.
Ajurweda przykłada dużą wagę do przypraw w diecie. Jak ich używać? Mówi o tym wpis Jak przyprawić swoje życie?
Jeśli chcesz się nauczyć jak stosować Ajurwedę w codziennym życiu, sprawdź nasz kurs Rok z Ajurwedą