Zimą kapusta często gości na naszych stołach w postaci surowej lub kiszonej. Proponuję Ci przepis na kapustę w niecodziennej odsłonie, z korzennymi przyprawami, które niesamowicie wpływają na jej smak.
Składniki:
1. Na suchej patelni upraż przyprawy: liście laurowe, cynamon, goździka oraz zielony i czarny kardamon.
2. Po chwili dodaj masło klarowane oraz cebulę/szalotkę i imbir, podsmaż i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.
3. Dodaj kapustę i pomieszaj dokładnie.
4. Gdy kapusta się dobrze połączy z masłem, dodaj resztę przypraw i podsmażaj jeszcze kilka minut, okazyjnie mieszając.
5. Na koniec posól i pozostaw na ogniu na kolejne 2 minuty.
Masz chęć na kolejny rozgrzewający przepis? Sprawdź rozgrzewającą kaszę jęczmienną z burakami
Jeśli chodzi za Tobą słodki deser, sięgnij po zdrowy zamiennik. Zajrzyj do przepisu na kulki z daktyli i słonecznika