Aromatyczna zimowa kapusta

Zimą kapusta często gości na naszych stołach w postaci surowej lub kiszonej. Proponuję Ci przepis na kapustę w niecodziennej odsłonie, z korzennymi przyprawami, które niesamowicie wpływają na jej smak. 

Składniki:

  • 1/2 poszatkowanej białej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 poszatkowana natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 2 goździk
  • 2 czarne kardamony
  • 3-4 zielone kardamony
  • 1/2 laski lub kory cynamonu
  • 1 cebula/szalotka poszatkowana
  • 1 centymetr posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta asafetydy
  • 1 łyżeczka soli

 

1. Na suchej patelni upraż przyprawy: liście laurowe, cynamon, goździka oraz zielony i czarny kardamon.

2. Po chwili dodaj masło klarowane oraz cebulę/szalotkę i imbir, podsmaż i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.

3. Dodaj kapustę i pomieszaj dokładnie.

4. Gdy kapusta się dobrze połączy z masłem, dodaj resztę przypraw i podsmażaj jeszcze kilka minut, okazyjnie mieszając.

5. Na koniec posól i pozostaw na ogniu na kolejne 2 minuty.

 


Masz chęć na kolejny rozgrzewający przepis? Sprawdź rozgrzewającą kaszę jęczmienną z burakami

Jeśli chodzi za Tobą słodki deser, sięgnij po zdrowy zamiennik. Zajrzyj do przepisu na kulki z daktyki i słoneczniki