Potrawka czyli inaczej mówiąc sabdżi z z kalafiora i ziemniaków to danie warzywne zalecane na chłodniejszą porę roku. Ma charakter rozgrzewający i jest polecany szczególnie Vacie mimo, że w przepisie jest użyty kalafior. Sposób jego przygotowania i przyprawy równoważą jego działanie, sprawiając, że jest łatwiejszy do strawienia.
Składniki:
1. Rozgrzej masło klarowane w naczyniu o grubnm dnie. Dodaj kumin, gorczycę asafetydę oraz liście curry. Podpraż aż nasiona zaczną strzelać.
2. Dodaj imbir kokos i pietruszkę. Podsmaż 2 minuty.
3. Następnie dodaj kalafiora oraz ziemniaki. Dobrze wymieszaj w przyprawach.
4. Podlej danie delikatnie gorącą wodą i duś pod przykryciem 15 minut.
5. Po 15 minutach dodaj resztę przypraw, pomieszaj i pozostaw na ogniu na 10 minut.
6. Po 10 minutach posól i pomieszaj. Pozostaw na ogniu bez pokrywki aż woda wyparuje.
Nie robiłaś nigdy masła klarowanego? To proste! Zajrzyj do wpisu Jak zrobić masło klarowane
Jeśli masz chęć na zupę krem, polecam Ci spróbować ajurwedyjskiej zupy z dyni