Oprócz zadbania o balansowanie Pitty na poziomie umysłu i czynników, które ją wywołują, możesz też zadbać o swoje ciało. Jakie zalecenia warto wdrożyć w codziennej diecie, żeby uspokoić rozgrzaną Pittę?
Pitta ma nadmiar ognia trawiennego, który jest potrzebny do strawienia surowych posiłków takich jak na przykład sałatki. To sprawi, że ochłodzi się od wewnątrz. Dobrze sprawdzi się też metoda stir fry.
Nadmiar tłuszczu nie jest korzystny dla Pitty.
Ostre posiłki wzmagają ogień trawienny, dlatego jeśli je lubisz, sięgaj po nie tylko od czasu do czasu.
Zapoznaj się z rozróżnieniem pokarmów na zakwaszające i zasadowe. Postaraj się częściej komponować posiłki składające się z zasadowych i zasadotwórczych składników.
Unikaj czosnku i cebuli, które są bardzo mocnymi przyprawami.
Najkorzystniejszymi smakami dla Pitty są: słodki, gorzki i cierpki.
Twój jadłospis powinien zawierać trzy podstawowe posiłki: śniadanie, obiad i kolacja. Między nimi postaraj się uwzględnić drugie śniadanie i podwieczorek.
Na śniadanie nie polecam Ci płatków śniadaniowych pełnych cukru typu Nesquik. Wybierz raczej kaszę jaglaną z jabłkiem. Słodkie śniadanie będzie korzystniejszym wyborem niż słone, które może wytrącić Twoją Pittę z równowagi.
Pitty lubią węglowodany, dlatego ograniczenie ich na korzyść włączenia w dietę większej ilości kasz, będzie im służyć.
W przypadku Pitty najlepsze są migdały, ale również w ograniczonej ilości.
Najlepszym wyborem pośród nasion będą dynia i słonecznik. Pitta nie potrzebuje zbyt dużo tłuszczu, a orzechy i nasiona są dla niej zbyt tłuste.
Dla Pitty zaleca się niesfermentowany nabiał. Lepszym będzie dla niej twarożek niż żółty ser czy ser długodojrzewający.
W jej diecie powinno znaleźć się mniej słonych, długo dojrzewających serów i jogurtów czyli produktów, w których mocno zachodzą procesy fermentacji.
W sytuacji, gdy Pitta lubi mięso, może je spożywać, ale najlepiej w postaci ugotowanej na parze lub duszonej/gotowanej.
Zupełnie niewskazane jest dla niej smażone mięso. Najkorzystniejszym wyborem będzie drób (białe, delikatne mięso), a najmniej czerwone mięso, które mocno podnosi Pittę.
Przeciwwskazaniem dla zaburzonej Pitty są ryby morskie, które są bardzo słone i dodatkowo ją zaburzają. Chora Pitta powinna wybierać ryby słodkowodne. Zdrowa Pitta może spożywać wszystkie rodzaje ryb.
Ciekawią Cię jak zbalansować Pittę na poziomie mentalnym? Zajrzyj do wpisu Pitta – zalecenia dla umysłu
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jaka jest Pitta, polecam Ci artykuł Czy jesteś Pittą?