Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)Agni logo high quality(150×60)
  • Home
  • O nas
  • Szkoła Ajurwedy
    • Szkoła Ajurwedy część 1
    • Szkoła Ajurwedy część 2
    • Szkoła Ajurwedy część 3
  • Sklep
    • Kursy online
    • Książki
  • Media
    • Blog
    • Podcast
  • Kontakt
0

0,00 zł

Zaloguj się
✕

Zupa Dalajlamy

  • Strona główna
  • Blog
  • Zupa Dalajlamy
Leczniczy rosół
13 sierpnia 2020
Pieczone zimowe warzywa
13 sierpnia 2020
13 sierpnia 2020
Kategorie
  • Blog
  • Przepisy
Tagi

Historia tego przepisu jest bardzo ciekawa. Nauczył go nas doktor Ajurwedy w Indiach, który miał okazję spędzić jeden dzień w kuchni kucharza Dalajlamy. Dzięki temu poznał podstawy kuchni tybetańskiej i przyjrzał się temu, co sprawia, że jest tak odżywcza. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonej fasolki mung
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 cm kory cynamonu
  • 2-3 liście laurowe
  • sól do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka kminu
  • średnia marchewka
  • 1 mała cukinia
  • kawałek brokuła
  • kawałek kalafiora
  • 2 cm świeżego imbiru pokrojonego w plasterki lub słupki
  • 2 całe nasiona kardamonu
  • 10 nerkowców
  • 10 rodzynek
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • zielona pietruszka do dekoracji

Na świeży makaron do zupy (opcjonalnie):

  • 1/3 szklanki mąki – najlepiej pół na pół biała i razowa
  • letnia woda
  • odrobina oleju

1. Wypłucz fasolkę i zalej ją wodą. Kiedy się zagotuje dodaj kurkumę i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj aż fasolka będzie prawie miękka, ok 20-30 minut. Przed końcem gotowania posól.

2. Przygotuj makaron – wymieszaj mąkę z wodą i olejem, zrób z tego gładkie ciasto, rozwałkuj i potnij w szerokie paski.

3. Przygotuj warzywa – każde połóż osobno na desce. Marchew i cukinię pokrój w słupki, brokuł i kalafiora podziel na małe różyczki.

4. Rozgrzej ghee, dodaj kmin, przysmaż. Następnie dodaj marchew i kalafiora. Poddusić krótko, dosłownie minutę. Warzywa nie muszą być zupełnie miękkie, bo dojdą jeszcze w garnku razem z fasolą.

5. Wlej fasolkę mung do warzyw, dodaj świeży imbir, kardamon, orzechy i rodzynki. Dodaj makaron. Gotuj ok 5 minut. Dodaj delikatne warzywa – cukinię i brokuła. Gotuj jeszcze 5 minut.

6. Na koniec posól do smaku, dodaj sok z cytryny, a na talerzu posyp zieloną pietruszką.

Zupa dalajlamy to wyśmienite danie. Tradycyjnie przez Tybetańczyków podawane z makaronem, jako gęsta i odżywcza zupa.

Możesz zrobić makaron samodzielnie, to zajmuje tylko chwilę, lub dodać 2 łyżki gotowego makaronu – dobrze sprawdza się penne. Makaronu dodaje się tylko odrobinę, bo w trakcie gotowania z zupą naprawdę zwiększy swoją objętość i zagęści zupę.


Więcej przepisów znajdziesz w kursach online. Zajrzyj do naszej oferty i wybierz ten, którego potrzebujesz

Dieta to jeden z wielu aspektów, który wpływa na nasze zdrowie. Zajrzyj po więcej do wpisu Od czego zaczyna się zdrowie?

Udostępnij

Powiązane wpisy

1 września 2023

Czulej w stomatologii, czyli Ajurweda dla dentystek


Czytaj dalej
14 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Magda


Czytaj dalej
13 sierpnia 2023

Historie sukcesu z Ajurwedą – Agnieszka


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #192:
    O uzdrawianiu relacji z pieniędzmi. 
    19 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #191:
    Dosze w gastronomii i zaleceń ciąg dalszy.
    16 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #190:
    Dom na źródle, czyli świadomość obfitości.
    12 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #189:
    Bezsenność w gastronomii.
    9 września 2023
  • 0
    Podcast Agni Ajurweda #188:
    Świat wahadeł, czyli jak nie rozdawać swojej energii.
    5 września 2023

Szukaj na stronie

✕
o biznesie holistycznie na bloga – boczny

O biznesie holistycznie


Szkoła Ajurwedy


Ajurweda dla początkujących na bloga – banner boczny

Ajurweda dla początkujących


Odporność z Ajurwedą


Panchakarma


Oczyszczanie z Ajurwedą


Psychologia ajurwedyjska


Vata Ciało i umysł


Pitta Ciało i umysł


Kapha Ciało i umysł


Zioła w Ajurwedzie


Odchudzanie z Ajurwedą


Zdrowa tarczyca z Ajurwedą

Dołącz do grupy

Rok z Ajurwedą

Kategorie wpisów

  • Ajurweda jako zawód
  • Ajurweda na świecie
  • Ajurweda od podstaw
  • Biznes
  • Blog
  • Diagnoza w Ajurwedzie
  • Dosze
  • Historie przemian z Ajurwedą
  • Inspiracje
  • Kapha
  • Medytacje
  • Oczyszczanie z Ajurwedą
  • Odchudzanie z Ajurwedą
  • Odporność
  • Odżywianie
  • Panchakarma
  • Pitta
  • Podcast
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Psychologia ajurwedyjska
  • Recenzje
  • Refleksje
  • Rozmowy
  • Vata
  • Webinary
  • Youtube
  • Zdrowa tarczyca z Ajurwedą
  • Zioła ajurwedyjskie

O Agni Ajurweda

Początkowo Ajurweda była dla nas jedynie pasją, zajęciem, któremu oddawaliśmy się w wolnych chwilach. Przyszedł moment, w którym zapragnęliśmy zajmować się tylko Ajurwedą - na każdej płaszczyźnie życia - tej prywatnej i tej zawodowej.

Dowiedz się więcej

Polityka Prywatności
Regulamin

Facebook

Kontakt

Szkoła Ajurwedy Maria Nowak-Szabat

NIP: 6371932451

ul. Plac Jagielloński 6
16-120 Krynki

kontakt@agni-ajurweda.pl

Zapisz się do Agnilettera

© 2020 Agni Ajurweda. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
Zaloguj się
0

0,00 zł

  • No translations available for this page