Zupa Dalajlamy - Ajurweda zrozumiale i dostępnie - Agni Ajurweda
Leczniczy rosół
13 sierpnia 2020
Pieczone zimowe warzywa
13 sierpnia 2020

Zupa Dalajlamy

13 sierpnia 2020

Historia tego przepisu jest bardzo ciekawa. Nauczył go nas doktor Ajurwedy w Indiach, który miał okazję spędzić jeden dzień w kuchni kucharza Dalajlamy. Dzięki temu poznał podstawy kuchni tybetańskiej i przyjrzał się temu, co sprawia, że jest tak odżywcza. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonej fasolki mung
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 cm kory cynamonu
  • 2-3 liście laurowe
  • sól do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka kminu
  • średnia marchewka
  • 1 mała cukinia
  • kawałek brokuła
  • kawałek kalafiora
  • 2 cm świeżego imbiru pokrojonego w plasterki lub słupki
  • 2 całe nasiona kardamonu
  • 10 nerkowców
  • 10 rodzynek
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • zielona pietruszka do dekoracji

Na świeży makaron do zupy (opcjonalnie):

  • 1/3 szklanki mąki – najlepiej pół na pół biała i razowa
  • letnia woda
  • odrobina oleju

Aktualnie wyświetlana jest treść zastępcza z Domyślne. Aby uzyskać dostęp do rzeczywistej treści, kliknij poniższy przycisk. Pamiętaj, że spowoduje to udostępnienie danych zewnętrznym operatorom.

Więcej informacji

1. Wypłucz fasolkę i zalej ją wodą. Kiedy się zagotuje dodaj kurkumę i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj aż fasolka będzie prawie miękka, ok 20-30 minut. Przed końcem gotowania posól.

2. Przygotuj makaron – wymieszaj mąkę z wodą i olejem, zrób z tego gładkie ciasto, rozwałkuj i potnij w szerokie paski.

3. Przygotuj warzywa – każde połóż osobno na desce. Marchew i cukinię pokrój w słupki, brokuł i kalafiora podziel na małe różyczki.

4. Rozgrzej ghee, dodaj kmin, przysmaż. Następnie dodaj marchew i kalafiora. Poddusić krótko, dosłownie minutę. Warzywa nie muszą być zupełnie miękkie, bo dojdą jeszcze w garnku razem z fasolą.

5. Wlej fasolkę mung do warzyw, dodaj świeży imbir, kardamon, orzechy i rodzynki. Dodaj makaron. Gotuj ok 5 minut. Dodaj delikatne warzywa – cukinię i brokuła. Gotuj jeszcze 5 minut.

6. Na koniec posól do smaku, dodaj sok z cytryny, a na talerzu posyp zieloną pietruszką.

Zupa dalajlamy to wyśmienite danie. Tradycyjnie przez Tybetańczyków podawane z makaronem, jako gęsta i odżywcza zupa.

Możesz zrobić makaron samodzielnie, to zajmuje tylko chwilę, lub dodać 2 łyżki gotowego makaronu – dobrze sprawdza się penne. Makaronu dodaje się tylko odrobinę, bo w trakcie gotowania z zupą naprawdę zwiększy swoją objętość i zagęści zupę.


Więcej przepisów znajdziesz w kursach online. Zajrzyj do naszej oferty i wybierz ten, którego potrzebujesz

Dieta to jeden z wielu aspektów, który wpływa na nasze zdrowie. Zajrzyj po więcej do wpisu Od czego zaczyna się zdrowie?

Powiązane wpisy

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących

Zapisz się na listę oczekujących